Ако трябва да се определи най-красивата птица, позната на човека,

...
Ако трябва да се определи най-красивата птица, позната на човека,
Коментари Харесай

Лебеди - какво трябва да знаем

Ако би трябвало да се дефинира най-красивата птица, позната на индивида, това евентуално ще бъде лебедът. Той е знак на хубост, горделивост и великолепие. Невероятно изящната му стойка незабавно приковава погледа. Можем да открием изображението на нежната птица по картички, пейзажи и картини. Чрез лебедите природата ни демонстрира едно е едно от най-красивите си лица.

Лебедът в античните показа на индивида

Птицата е почитана от дълбока античност. Хората я свързвали със слънцето. Племето етруски ни е оставило една от най-красивите показа за дивното естествено създание - слънчева каляска, теглена от лебед. За славяните лебедът е бил само заслужен да съпровожда Бога Слънце, по тази причина са открити такива изображения. Монголците даже вярвали, че човешкият жанр води началото си от гордите птици. Заради прелестният бял цвят на тялото сибирските нации вярвали, че лебедите се трансформират в сняг през зимата, а през пролетта се съживяват, раждайки се отново от него.

Индусите също имат красива легенда, обвързвана с нежните птици. Те вярвали, че господ Брахма е роден от лебедово яйце. В митологичните им показа това е вълшебно творение, което може да бъде забелязано изрисувано по стените на храмовете.

Германските племена пък приписвали на птиците свръхестествени качества. Смятали, че могат да предсказват бъдещето. Не е инцидентно, че при множеството нации битува вярване, в което убийството на лебед ще донесе гибел на този, който го е направил и на цялото му семейство.

Произход и характерност на лебеда

Орнитолозите считат, че прародителят на актуалната красива птица се е появил преди към 90 милиона години. Това е семейство птици, наречени Galloanserae. Към този разред спадат 452 типа дивечови и водни птици, измежду които се подреждат и лебедите. Еволюционното развиване на типа ни дава днешният представител с присъщите му особености.

Лебедът Cygnus е най-едрият представител на семейство Патицови от разред Гъскоподибни. Всяка птица тежи сред 3 и 15 кг според от типа и възрастта. Половият диморфизът, т.е. разликата сред два екземпляра от един и същи тип, само че друг пол не е ясно изразена, което значи, че мъжките и женските не се разграничават очевидно по величина.

Лебедите са с едноцветно или двуцветно оперение, най-много черни и бели. Малките патета са светлосиви, с кафеникави оттенъци. Отличителната им специфичност е изящната дълга и тънка шия. Птиците не са гмурци, само че плуват чудесно. Те са и положителни летци, бързи и стремителни, с помощта на тесните си и дълги криле.

Лебедът не е одомошаван. Той е декоративна птица, която може да се отглежда в парка, в случай че му се основат условия, подобаващи за него. Той придава неповторима атмосфера на всяко езеро, в което плува.

Можем да определим птицата като полудива, тъй като живее паралелно с хората, както в сладководни басейни - езера, язовири, реки, по този начин и в солени води, в това число океани и морета. Тази прелетна птица е публикувана по цялата планета, изключение прави единствено Антарктида.

Видове лебеди

 Лебеди - какво би трябвало да знаем

Съществуват седем съществени типа лебеди, които се срещат в природата. Три типа не живеят у нас - лебедът Тръбач, Американският лебед и Черношиестият лебед. На територията на нашата страна могат да се следят останалите 4 типа - глух Лебед, Поен лебед, Малък тундров лебед и Черен лебед.

Най-често се среща по този начин нареченият Ням лебед. Името му идва от това, че той е безгласен, като се изключи едно особено съскане, което произнася. Той е бял на цвят, с оранжева човка и черни крайници. Този тип е доста хубав, с величествена външност. Тежи към 10 кг и е дълъг към 1.5 метра. Зимува край езерото Сребърна.

Тундровият лебед е по-дребен от Немия. Издържа добре на студа. Той е бял на цвят, а човката и краката му са черни. Издава присъщи звуци, които наподобяват на крякане. Той може да се види към крайбрежието на Черно море през зимата.

Друг тип е прочут като Поен лебед. Той също е бял на цвят. Крясъците, които издава са двусрични, откъдето произлиза и името му. Този лебед е знак на горделивост, тъй като държи главата си постоянно високо изправена.

Черният лебед произлиза от австралийския остров Тасмания. Обявен е за предпазен тип. Мъжкият е по-едър от женската, към 130 сантиметра височина, само че и двата пола са доста красиви. Изцяло черни са на цвят, единствено по крилата имат бяла багра. В предния завършек на човката има бяла линия, само че останалата част от нея е оранжева.

Интерес за феновете на птицата съставлява Черновратият лебед. Може да се види в плитките места на Тихия океан и в езерата на Южна Америка. Интересното при него е, че живее както в сладки, по този начин и в солени води. Птицата е относително дребна, с бяло тяло и дълга черна шия и глава. Някои екземпляри имат бели петна по главата и шията, което ги прави доста забавни.

Чифтосване и размножаване на лебедите

Лебедите са забавни птици, които дефинираме като моногамни, тъй като се чифтосват за цялостен живот. Само в случай че едната птица от двойката почине, тогава другата си намира нов сътрудник. Семейството отглежда дребните патета дружно. Размножаването при обособените типове има дребни разлики.

Немият лебед гнезди на скрити места, в храстите, тръстиките или измежду друга растителност в блатата. Женската снася 5 до 7 зеленикави яйца, които мъти малко повече от месец - 35 дни. В това време мъжкият се грижи за нея и я пази. Малките се отглеждат от двете птици. Малките патета са със сивокафяв пух. Този цвят се резервира до третата им година. Те стават снежно бели чак когато съзреят и станат подготвени за размножаване.

Тундровият лебед крие гнездото си, като го покрива с шубраци и трева. Самият полог покрива с пух. Женската снася 4 или 5 бели яйца, които след това стават тъмни. Мъти ги 2 месец и дружно с мъжкия се грижи за излюпените пилета.

Интересното за размножаването на другия срещан у нас тип - Поен лебед е, че яйцата може да бъдат измътени и от гъска, която се грижи за пилетата, които са много грозни при излюпването си. След третата си година те стават красиви бели лебеди. Иначе женският лебед снася 4 до 6 яйца, наложително измежду високата тръстика, покрай изкуствени водоеми. Мъти ги 40 дни.

Черният лебед стартира да се развъжда на четвъртата си година, като размножителният му интервал е като на останалите типове.

Хранене и метод на живот на лебеда

Храната на лебеда е както растителна, по този начин и животинска. Птиците я намират във водата, където прекарват главно времето си. Водораслите са главната растителна храна, която откриват в дълбочина. Те се хранят, като се гмуркат от време на време на метър и половина дълбочина, с цел да си набират храна.

Въпреки че са моногамни птици, живеещи по двойки, те образуват ята, от време на време смесени с други прелетни птици. Живеят доста дълго, някои надвишават 50 години.

От какво боледуват лебедите?

 Лебеди - какво би трябвало да знаем

Главна заплаха за лебеда е птичият грип. Те са доста чувствителни към вируса. Заразяват се извънредно елементарно и това е една от аргументите за всеобщ мор по тези птици. Орнитолозите считат, че лебедите могат да бъдат употребявани за ранен знак на епидемията от тази болест, тъй като нормално са първите изумени. Птиците могат да предадат заболяването на индивида.

Туларемията е друга болест, която лебедите предават на хората. Това е рядка инфекциозна болест, която предизвиква инфектиране на лимфните възли, само че се повлиява добре от антибиотици.

Любопитни обстоятелства за лебедите

Интересен факт е, че лебедът снася най-големи яйца от всички птици.

Тези животни са доста мощни. С удар на крилото си лебедът може да счупи ръката на индивида.

На красивата птица е кръстено едно известно съзвездие - Лебед, ситуирано в средата на Млечния път. Водолюбивата птица се оказала на небето, тъй като древногръцката митология свързала съзвездията Лебед и Лира с митичния артист Орфей и неговата лира. Боговете трансформирали дивния артист в лебед и го отнесли на небето дружно с неговата лира, където дружно да припомнят за невероятната му заложба.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР