Ако сте решили да си вземете домашен любимец и сте

...
Ако сте решили да си вземете домашен любимец и сте
Коментари Харесай

Болести при пуделите

Ако сте решили да си вземете домакински любим и сте се спрели на пудел, тогава е добре да сте осведомени освен с храненето на кучето и грижите, които да полагате за него, само че и с най-честите болести при пуделите. Имайте поради и че профилактичните прегледи при ветеринаря са от извънредно значимо значение. Така всяка една от посочените патологии ще може да бъде открита на ранните стадии, когато прогнозата има доста по-благоприятни вероятности за лекуване на болен пудел.

Болести при пуделите

1. При недоразвитост на ретината първите признаци могат да бъдат видяни точно, в случай че кучето се ориентира неприятно през нощта. При тази патология се нарушава първо точно вечерното зрение, като с времето това води до утежняването и на дневното. Вследствие на това заболяване при пуделите може да се развие и кучешка катаракта. Състоянието може да се появи на всяка възраст и на практика не може да бъде предотвратено. Прогресивната недоразвитост на ретината води до цялостна слепота.

2. При тази порода е постоянно срещана тазобедрена дисплазия при кучетата, като това може да докара до нарушавания на междупрешленните дискове. При такова заболяване пуделът не може да се движи дълго време и се уморява бързо. Леката до умерена дисплазия при тази порода е външно съвсем невидима, заради структурата на кучето. Големите пудели постоянно могат да страдат от дислокация (изкълчване), като по този начин животното не може да стъпва на възпалена лапа. Дислокацията може да бъде отстранена посредством интервенция, само че не постоянно е допустимо да се излекува изцяло.

3. Пуделите са податливи на сърдечно-съдови болести и хипотиреоидизъм. За попречване на сърдечни патологии е значимо да не допускате мощните физически натоварвания на кучето ви, както и да не го подлагате на стресови обстановки.

 Мини Пудел Снимка: pixabay.com

4. Когато производството на хормоните на щитовидната жлеза е нарушено, тогава поражда болестта наречено хипотиреоидизъм. При него животното постоянно страда от ненужно тегло, чести пристъпи на апетит, нарушаване на структурата на кожата и козината, промени в телесната температура.

5. Мини пуделите постоянно имат наклонността да страдат от свиване на носните проходи. Първите признаци на болестта са зной и хъркане, като в този случай се постанова оперативно лекуване.

6. По-малките представители на пуделите постоянно могат да страдат от проблеми със зъбите, като точно по тази причина е значимо да водите кучето си на постоянни профилактични прегледи.

7. Към наследствените болести при пудела можем да отнесем и епилепсията. Припадъците могат да се появят след двегодишна възраст, като болестта се предизвика в допълнение от стресовите обстановки.

8. Също по този начин някои пудели са склонни към кучешки алергии. Към присъщите прояви на положението може да отнесем обрива по кожата под формата на по този начин наречената копривна тресчица (уртикария).

9. Пуделите са предразположени и към кучешки ушни инфекции, като по тази причина е належащо непрекъснато да се следи кучето. Също по този начин е значимо да чистите ушите на пудела ви от натрупването на сяра в ушните коридори. Имайте поради, че по време на къпане на пудела водата не трябва да попада в ушите на кучето, защото това може да е причина за възникването на ушна зараза.

 От какво боледуват пуделите

10. Не забравяйте да храните любимеца си уравновесено и здравословно, защото единствено по този начин ще може да се избегне положението наречено хиповитаминоза (недостига на витамини). Освен това тези кучета не трябва да преяждат, защото са предразположени към патологиите на сърдечно-съдовата система.

Пуделите са извънредно благи и сладки домашни любимци, които ще ви станат правилни другари. Това са лесни за дресиране кучета, само че и се схващат идеално с дребните деца. Както и всички породи кучета, по този начин и те имат някои предразположености по повод за болесттите. Именно заради тази причина е значимо да посещавате постоянно ветеринаря ви, както и в случай че забележите нещо необичайно в държанието на пудела.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР