Ако се занимавате с бизнес или строителство, много добре знаете

...
Ако се занимавате с бизнес или строителство, много добре знаете
Коментари Харесай

Регионалното министерство ще променя ЗУТ, за да ускори инвестиционните процеси

Ако се занимавате с бизнес или строителство, доста добре знаете по какъв начин се чака с месеци или даже години за един документ. Това сигурно няма да се промени скоро, само че София дава обещание електронни услуги, а страната дава поръчки, че ще трансформира закони.

Зам.-регионалният министър Стефан Аспарухов съобщи по време на конференцията " Дигитална София " в понеделник, че до есента ще има план за смяна на Закона за устройство на територията, който в сегашния си тип бави доста процеси. По думите му, без значение дали се строят автомагистрали, или се прекарват кабели, сегашният Закон за устройство на територията изисква доста тежки процедури, които спъват реализирането на поетите задължения, както за, по този начин и за пътищата и автомагистралите.
В очакване на 376 млн. лева
" Спешната задача " на министерството в този момент ще е да приготви промени в закона, които да облекчат стъпките в устройственото обмисляне - от капиталовото планиране, съгласуването, одобряването, разрешението за строителството и въвеждането в употреба. Целта е да се съкратят периодите и да се разпределят отговорностите в капиталовия развой, като ще се включат и застрахователите.

" Парадоксът е, че в София имаме бурна система от страна на бизнеса, а имаме забавени процедури по устройствено обмисляне. Ангажиментът, който сме поели, е да цифровизираме капиталовия развой. Това е некратка задача на сливане на всички регистри (на Министерството на районното развиване, Столична община, ДНСК) ", разяснява Аспарухов. Целта му е да се сътвори единна система по устройство на територията, по прилика на тази на Столична община, и по-късно, нгегрирайки тези системи, да създадем и ГИС-базиран портал, в който да може самодейно да се наблюдават капиталовите оферти - от одобрение на услугата, през връчването на административния акт.
По време на конференцията Digital Sofia бяха разисквани стъпките за цифровизация на града - сбогуването с хартията и чакането по гишета, наложителните промени в законите, както и " умните " хрумвания на бизнеса Източник: Столична община Реклама
Аспарухов показа и че по новата стратегия за развиване на регионите(2021-2027 г.) ще се разпределят 376 млн. лева за общините, които да се влагат в интелигентни транспортни системи, цифровизация на градския превоз, зарядна инфраструктура за чисти транспортни средства (60 млн. лева.). А сега министерството работи и по специфичен закон, за ускореното действане на т. нар " линейни обекти " - транспортна инфраструктура, ВиК, електронни съобщителни мрежи.
София с електронна промяна на адреса
Столичната община пък може да се похвали, че съумя да цифровизира напълно адресната регистрация. От 9 май услугата ще е налична за всички региони в София. За да бъде оптимално улеснен и лек процесът, обаче още веднъж трябват промени в законите и дейности от страна на страната, изяснява зам.-кмета по дигитализацията Генчо Керезов за " Капитал ".

" Разработваме техническо задание, с цел да може всяка една електронна услуга да се интегрира с доставчика и огромната въпросителна ще е електронната идентификация, която чакаме от страната. Иначе продължаваме да използваме частния метод ", споделя той (бел. авт. разработчик е EvroTrust). В закона обаче написа друго и точно то се явява спирачка.
Зам.-кметът по цифровизация на Столичната община Генчо Керезов споделя, че първият огромен план на общината ще е основаването на дейта център Фотограф: Надежда Чипева
Съвсем скоро София ще би трябвало да пусне и заявката за техническа помощ до Европейска инвестиционна банка и да задвижи. Най-приоритетно ще бъде основаването на Център за данни, изяснява Керезов, с цел да може всички системи на общината да се интегрират към единна платформа, която да бъде основата за умния град.
Реклама Един билет за влака и метрото?
Тъй като София се похвали и с модерната си билет система, която разрешава заплащане на билет с банкова карта, си завоюва въпрос от представител на корейска компания, която е взела участие в търга за построяването ѝ, само че не е спечелила. А точно: " Може ли системата за електронно таксуване да се свързва със S-Bahn системата, която министерството на превоза възнамерява да се построи? " (бел.авт, в Плана за възобновяване са планувани 373 млн. лева за електрически влакове S-Bahn).

Отговорът на изпълнителният шеф на Центъра за градска подвижност (ЦГМ) Димитър Дилчев обаче подсказа, че и за такава услуга ще би трябвало да се ремонтират закони. " По принцип системата е планувана да се свързва с спомагателни услуги - било то с билети от БДЖ, или самолетни превозвачи, тъй че механически може, само че нормативно не ", разяснява той.

" Нормативно ние нямаме право да возим хора отвън Столична община и в случай че има билет за БДЖ и за столичния градски превоз, въпросът е кой ще е издател на билетите - БДЖ или ЦГМ? За мен е значимо да се работи за интегриран билет в бъдеще - да се пътува с един билет в БДЖ, и в ЦГМ, може и самолетен оператор. Големият въпрос е по какъв начин ще се разделят средствата. Има смисъл това да го въведем в София, в началото пилотно, с градовете към София, по-нататък към този момент за какво не и за цялата страна ", разяснява Дилчев за " Капитал ".
Бизнесът в помощ на умните хрумвания
Компаниите също създават платформи, които да оказват помощ на градовете да бъдат по-умни, в крайник с новите трендове.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Компании 3 Седмицата 1 Войната в Украйна 2 Компании 3 Компании 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Компании Реклама
" Тикси " да вземем за пример е създала услуга за " мъдро " паркиране, която да предлага на градовете. " Много общини споделят, че нямат пари и търсят уредник против дребен % от приходите. Това сме ние ", разяснява изпълнителният ѝ шеф Николай Недялков по време на конференцията. В София и Варна компанията продава билети за градския превоз посредством приложението си MPASS.
" Тикси " е създала приложението MPASS, което разрешава пазаруването на билети за градския превоз Фотограф: Надежда Чипева
От " Сиском инженеринг " пък са фокусирани върху създаването на платформи, които да структурират данни за превоза, паркирането, системи за мониторинг на енергийната успеваемост, околната среда и осветлението, с цел да може общините да икономисват запаси и да реализират надзор върху общинските сдружения.

А изпълнителният шеф на Telelink City Борислав Горов съобщи, че сега компанията създава услуги и логаритми, които да пресмятат въглеродния отпечатък на един човек, като по този метод се мери какъв брой той пести, когато реши да остави колата и да употребява различен превоз. Горов уточни, че сега фокусът на Европейския съюз е върху намаляването на въглеродните заеми и градовете напълно скоро ще бъдат включени с правилник. Идеята е жителите, които вършат по-екологичен избор, да бъдат подтиквани да вземем за пример посредством понижаване на налози, или други тласъци.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР