Ако погледнем цялата потребителска кошница - масло, сирене, кашкавал, съобразно

...
Ако погледнем цялата потребителска кошница - масло, сирене, кашкавал, съобразно
Коментари Харесай

Държавен експерт: Спекула не е мръсна дума, когато се прави законно

Ако погледнем цялата потребителска кошница - масло, сирене, кашкавал, съгласно качеството и при цена на дребно, имаме по-ниски ценови нива от тези, които са в Германия, Австрия, Англия. Много стана съвременно да се взема едно качество и да се съпоставя с друго.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стокови тържища и борси.

Не е там казусът, а е в по-ниските приходи у нас. В съотношението доходи-цени се основава напрежението. По отношение на крайното ползване имаме по-лоши търговски практики. За последния месец потребителската кошница е поскъпнала с два лв. - от 109 на 111 лева

 
Определени артикули сме ги засичали и с над 100% нарастване. Кашкавалът тръгваше от производител на 17.35 лева, а в три избрани вериги го видяхме на 28, 32, 37 лева Но това е въпрос и на свободно пазарно държание на самите играчи. Спекула не е мръсна дума, когато се прави законно.
Самата търговия е далавера, въпросът е да си платиш съответните налози. От позиция на далавера като операция на пазара, такова събитие към този момент от много години в България няма. Няма фактори, които да постановат установяване на тавани на цени.

Трудно е да се каже какво би трябвало да се случи, с цел да тръгнат цените обратно. По-скоро да се получи по този начин, че да има едно задържане каквото има в последните 3-4 месеца, защото това поуспокои пазара. Очаквах повишаването от дълго време да спре, само че се оказа, че на фона на намаляващите приходи и проблеми има търсене.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР