Ако някога ви е ужилвала медуза на плажа, знаете колко

...
Ако някога ви е ужилвала медуза на плажа, знаете колко
Коментари Харесай

Как да лекуваме ужилвания от медузи (урината не се препоръчва)

Ако в миналото ви е ужилвала медуза на плажа, знаете какъв брой мъчително и неприятно може да бъде. Кой обаче е най-хубавият метод да се лекуват тези рани, е необятно обсъждан въпрос през годините.

По-добре ли е да се приложи гореща вода или мразовит компрес? Ами да се залее с оцет или пък да се разтрие ужиленото с пясък? Има го, несъмнено, и известният мит за уринирането върху раната, който здравните експерти са развенчавали неведнъж – само че наподобява, че без значение от това той си седи.

Скоро обаче група учени направиха разбор на доказателствата за най-популярните лекувания при тази обстановка и той бе преди малко оповестен в Cochrane (сайт за самостоятелни здравни изследвания). Ето какво откриха.

 Avispa marina cropped

Кубомедуза

Тези животни са постоянно срещани в крайбрежните региони по целия свят. Те имат пипала, покрити с дребни жилещи кафези, наречени нематоцисти, които когато допрян кожата ви, освобождават отрова, която може да аргументи парене, зачервяване, отичане, а от време на време и по-сериозни реакции, като да вземем за пример сърдечни проблеми.

За благополучие множеството ужилвания не са животозастрашаващи като признаците като цяло варират според от типа. А най-хубавото лекуване на рана от един тип не постоянно е най-хубавото за рана от различен.

Учените откриват 9 изследвания, които включват лекуване на опарване от два типа медузи: Португалска галера или физалия (Physalia) и Кубомедуза (Cubozoa), които се смятат за най-опасните медузи. Някои кубомедузи могат да причинят синдрома на Ируканджи – положение, което може да докара до мощна болежка, сърдечни проблеми и доста рядко до смърт).

В тези опити, включващи 574 души, са тествани разнообразни лекувания като оцет, гореща вода, ледени компреси, изопропилов алкохол, метилов алкохол, амоняк и натриев бикарбонат. Разгледани са също по този начин и подправката за месо Adolph’s meat tenderizer, както и Sting Aid – лекарствено средство без рецепта, за което се счита, че оказва помощ за облекчение на болката след разнообразни ужилвания.

 Physalia physalis EM1B0679 (40827501481)

Португалска галера

Независимо от типа на медузата е рационално първо да се отстранят пипалата (или каквито елементи са останали от тях) от раната с пинсета или ръкавица. Какво да извършите по-късно към този момент зависи от типа.

За португалската галера ключът наподобява е в топлината. Проучванията дават доказателства за положителни резултати при накисване на засегнатото място във вода с температура към 45 ℃ за облекчение на болката. Смята се, че това денатурира (денатурация е смяна на свойствата на биомолекула) протеина на отровата. На плажа може да приложите топлинен компрес или да вземете парещ душ.

Няма задоволително доказателства, с цел да се покаже дали други способи на лекуване, като да вземем за пример ледени компреси, са ефикасни при ужилване от галерата.

За ужилванията от кубомедуза доказателствата са по-ограничени. Прегледът не открива задоволително такива в поддръжка на актуалните рекомендации за използване на оцет за дезактивиране на нематоцистите.

Въпреки това има логичност да се опита с оцет, тъй като данни, които не са прегледани като част от прегледа, демонстрират, че оцетът сполучливо дезактивира нематоцистите при проби в лаборатория.

Повечето признаци могат да бъдат овладени на плажа или вкъщи. Но постоянно търсете здравна помощ, в случай че вие или индивидът, за който се грижите, имате признаци като:

затруднено дишане болежка в гърдите гадене повръщане уязвимост унесеност

Тези тежки признаци значат, че може да се наложи наблюдаване и лекуване в болница. Ако индивидът спре да диша или получи сърдечен припадък, той се нуждае от неотложно главно животоподдържащо лекуване.

Не натривайте мястото с пясък или забрадка, тъй като това може да накара повече нематоцисти да освободят отровата си.

Що се отнася до другите препарати, прегледът открива, че някои от тях могат да бъдат нездравословни или неефективни, по тази причина би трябвало да се заобикалят. Сред тях са амонякът, метиловият алкохол и сладката вода, защото те могат да причинят изгаряния по кожата или да провокират отделянето на още отрова.

Избягвайте да поставяте стегнати превръзки, които обездвижват крайника – т.е. не увивайте превръзка компактно към крайника – защото това също може да провокира по-голямо обособяване на отрова от нематоцистите.

Оцетът, натриевият бикарбонат и упоменатите нагоре Sting Aid или подправката за месо нямат потвърдена изгода и могат да провокират раздразнение или зараза.

Може би не е изненадващо, че няма оповестени изследвания, които да преглеждат успеваемостта на урината като средство за лекуване, и по тази причина тя не се предлага.

Не забравяйте, че предварителната защита е по-добра от лекуването. За задачата следете известията за сигурност на спасителите, наблюдавайте водата за медузи и носете защитно облекло, с цел да предотвратите ужилвания, когато това е допустимо.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР