Ако някога сте пушили трева, има вероятност да сте се

...
Ако някога сте пушили трева, има вероятност да сте се
Коментари Харесай

Защо хората огладняват след като пушат трева

Ако в миналото сте пушили трева, има възможност да сте се чувствали много гладни по-късно. Ами не е било заблуда, най-малко съгласно тялото ви.

Това се дължи на тетрахидроканабинола, прочут още като ТХК, който е главният психоактивен съставен елемент в марихуаната.

Проучване, извършено през 2015 година върху мишки от откриватели от Йейлското учебно заведение по медицина, открива, че ТХК трансформира някои интервенции в мозъка на гризачите, като ги кара да се усещат гладни, а не сити.

„ Наблюдавайки по какъв начин центърът на апетита в мозъка реагира на марихуаната, успяхме да забележим какво задвижва глада, провокиран от канабиса, и по какъв начин същият този механизъм, който нормално стопира храненето, се трансформира в мотор на храненето “, споделя Тамаш Хорват, водещ създател на проучването.

„ Това е като да натиснете спирачките на автомобила и вместо това да ускорите “, изяснява Хорват. „ С изненада установихме, че невроните, за които смятахме, че дават отговор за прекъсване на храненето, внезапно се задействат и предизвикват глада, даже когато сте сити. Това заблуждава централната система за хранене на мозъка “.

Ако приемем, че ТХК има сходен резултат върху хората, е елементарно да разберем за какво пушенето на трева би провокирало неутолим апетит.

Но това не е всичко: ТХК също по този начин се свързва с канабиноидните рецептори, известни като CB1, в обонятелната луковица на мозъка, като прави ароматите на храната по-интензивни, което усилва усещането ни за усет. Така че освен смятате, че сте гладни, само че и нещата миришат и имат по-добър усет, в сравнение с когато не сте напушени.

Макар че всичко това може да е малко досадно, в случай че се пробвате да намалите потреблението на бърза храна, връзката сред глада и ТХК е евентуално чудесна вест за хората, които имат проблеми с храненето заради заболяване или други медицински аргументи. Например, потвърдено е, че марихуаната е ефикасен стимулатор на апетита при пациенти с рак. Ако откривателите знаят какво тъкмо предизвиква това повишение на апетита и при хората, може би ще съумеят да употребяват марихуаната в интерес на тези, които се нуждаят от резултатите ѝ.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР