Ако можем да превърнем отговорността за климата в нещо, което

...
Ако можем да превърнем отговорността за климата в нещо, което
Коментари Харесай

Всяка трансакция е или част от проблема, или част от решението

" Ако можем да превърнем отговорността за климата в нещо, което не е спънка, а функционалност, вградена в ежедневното ни ползване, тя може да се трансформира във значима част от нашия групов отговор на задълбочаващата се климатична рецесия ". Ваня Манова, управител на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово " Ако можем да превърнем отговорността за климата в нещо, което не е спънка, а функционалност, вградена в ежедневното ни ползване, тя може да се трансформира във значима част от нашия групов отговор на задълбочаващата се климатична рецесия ". Ваня Манова, управител на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово Планетата - или E от ESG Ваня Манова, управител на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово Фотограф: Юлиан Донов Вече няколко години компанията ви работи по един от най-иновативните планове за замесване на милиони консуматори в казуса с въглеродните излъчвания дружно с шведската софтуерна компания Doconomy - новаторската платформа Mastercard Carbon Calculator. Има ли към този момент местен образец за интеграция?
Централна кооперативна банка ще бъде една от първите финансови институции в страната, която интегрира решението в Югоизточна Европа. Продуктът Carbon Calculator следи стоките и услугите, купени посредством преводи, направени с кредитни и дебитни карти, и дава информация за равнището на въглеродните излъчвания, които оставят купените от потребителя артикули, като го предизвестява, когато доближи високи въглеродни стойности. Mastercard дава опция на българските клиенти на банката да употребяват изчисленията на въглеродния калкулатор, основан на без значение регистрирания, по отношение на въздействието на преводите върху околната среда. Това добавя ESG тактиките в бранша, тъй като, от една страна, разпространява огромно тематиката, от друга, обръща внимание на непряко генерираните въглеродни излъчвания през стотици хиляди картодържатели.

Банката и Mastercard наблюдават тези преводи и " връщат назад " в природата, като поддържат залесяването на над 100 млн. дървета, част от световната идея Priceless Planet Coalition.
Реклама Малкият бизнес и хората - или S от ESGЕдин от уговорките на Мastercard в международен проект е включването на 50 милиона дребни бизнеса от непредставени вертикали в цифровата стопанска система, тъй че те да могат да се възползват от удобствата на електронните заплащания, нововъведенията като e-commerce marketplace да излязат от сивия бранш и да бъдат по-конкурентни на световния пазар. Какво ново се случва през 2023 година по този ангажимент и кои от самодейностите в България бихте отбелязали като значими?
- Мотивирани от потребността за незабавна поддръжка за пчеларския бранш в страната, Mastercard и българската софтуерна компания Pollenity стартирахме стратегия за лоялни клиенти в платформата. Програмата има за цел да насърчи в допълнение осиновяването на кошери, тъй че притежателите на карти Mastercard да могат да поддържат определен от тях пчелар и да подкрепят спасяването на 60 милиарда пчели за една година.

Защо Mastercard приказва за вложения в буркани и кошери? Осемдесет и четири % от растителните типове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването посредством пчели. Една трета от храната, която употребява човечеството, е с помощта на пчелите. Досега дребният бизнес, да вземем за пример пчеларският, не беше фокус на огромния капиталов диалог. Но това от ден на ден ще се трансформира.
Ако би трябвало да посочите една най-важна тематика за идея, коя би била тя?
- Kaтегорично - образованието. След нас идват млади, амбициозни и виновни хора, които почтено знаят и имат по-добра визия за ESG от нашето потомство. Ние може единствено да придружаваме и поддържаме тяхното израстване и полет. Гордеем се, че тази година Mastercard и УниКредит Булбанк подкрепиха българско момиче - академик генетик и нутриционист, със стипендия " Професия на бъдещето " като част от фонда " Иди, учи и се върни " на Tuk-Tam. Това, че на тези състезания се явяват чудесно образовани и мощно стимулирани претенденти, е скъпо за България.

Вижте международния ESG отчет на Мastercard за 2022.
Реклама Свързани публикации Най-новият капиталов съвет - парите в буркани 7 април 2023, 16:46 Електронна еднаквост – идващото огромно достижение е тук 12 март 2021, 16:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР