Ако искате д разберете как се избира, чисти и готви

...
Ако искате д разберете как се избира, чисти и готви
Коментари Харесай

Печен шаран с бяло вино

Ако желаете д разберете по какъв начин се избира, чисти и готви идеалният шаран, не спирайте да четете надолу

Необходими Продукти

● шаран - 1 към 2 кг
● червени чушки - 2
● праз - бялата част 150 г
● лук - 2 глави
● моркови - 1
● олио - 70 мл
● девесил - 2 стръка
● бяло вино - 200 мл
● лимон 1
● сол
● черен пипер

Начин на подготвяне

Шаранът е доста нежна и вкусна риба. Това ядене е много елементарно за готвене и може да се трансформира в същинска декорация на масата за вечеря.

Шаранът е добър за ястие, в случай че идва от чиста вода и не яде доста кал. Шараните могат да бъдат доста вкусни, имат много добър усет, в случай че са домашно приготвени.

Единственият минус на яденето на шаран е, че имат доста вътрешномускулни кости. Всички шарани имат тези Y-образни кости. Те остават във филето на два реда, един над и един под страничната линия.

Ако е допустимо, дайте пресния шаран да бъде изкормен и професионално разполовен от вашия приближен търговец на риба. Ако желаете, би трябвало или ви е разрешено сами да разполовите рибата, апелирам, продължете както следва:

Разрежете шарана по корема (от средата до опашната перка. Отстранете вътрешностите. Внимание! Обърнете внимание на жлъчката! Не би трябвало да се пука! В противоположен случай усетът на шарана се трансформира и не е апетитен. Жлъчката е бяла!

Почистваме добре шарана от вътрешностите и люспите и го измиваме със сол. Подправяме го със сол, черен пипер и олио от вътрешната страна и извън. Слагаме шарана в подобаваща тава с малко олио и половината вино, печем 20 - 25 минути в авансово загрята на 200°С фурна.

След 20 минути прибавяме зеленчуците към него, лук, праз, моркови, червени пиперки. Подправяме със сол, черен пипер и девесил, 50 мл олио, наливаме виното, покриваме тавата с алуминиево фолио и печем 20 - 25 минути.

След това отстраняваме фолиото и печем още 10 минути.

Поднесете печения шаран върху оптимално затоплена паница, от горната страна сложете няколко резена лимон и сервирайте с изпечения шаран с бяло вино.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР