Ако има нещо, което европейците да обичат повече от коалиционните

...
Ако има нещо, което европейците да обичат повече от коалиционните
Коментари Харесай

Защо европейската политика за бежанците се нуждае от спешна промяна

Ако има нещо, което европейците да обичат повече от съдружните държавни управления, това е недоизкусуреният план в Европейски Съюз. Еврото събра огромна част от континента във валутен съюз, който в последна сметка докара до безкрайни търкания, когато се оказа, че нужните правила би трябвало да бъдат въведени. Единният пазар е успех във връзка с стоките като да вземем за пример коли, само че не работи по този начин добре по отношение на услугите, които в този момент преобладават стопанската система. Миграцията от много време е друга политика, която " ще бъде довършена на следващия ден ".Вътрешните граници бяха отстранена в границите на огромна част от блока преди съвсем 30 години. Но за сложната задача със оправянето с външните граници и за стотиците хиляди, влизащи нелегално година след година, не бе помислено. Резултатът бе безредна бежанска система, при която хиляди намират гибелта си в Средиземно море всяка година и която подклажда възхода на популистки политици. На 14 юни най-малко 78 мигранти починаха, когато препълнена рибарска лодка потъна в гръцки води, а стотици други остават в неопределеност.

Ако има нещо, което европейците да обичат повече от съдружните държавни управления, това е недоизкусуреният план в Европейски Съюз. Еврото събра огромна част от континента във валутен съюз, който в последна сметка докара до безкрайни търкания, когато се оказа, че нужните правила би трябвало да бъдат въведени. Единният пазар е успех във връзка с стоките като да вземем за пример коли, само че не работи по този начин добре по отношение на услугите, които в този момент преобладават стопанската система. Миграцията от много време е друга политика, която " ще бъде довършена на следващия ден ".

Вътрешните граници бяха отстранена в границите на огромна част от блока преди съвсем 30 години. Но за сложната задача със оправянето с външните граници и за стотиците хиляди, влизащи нелегално година след година, не бе помислено. Резултатът бе безредна бежанска система, при която хиляди намират гибелта си в Средиземно море всяка година и която подклажда възхода на популистки политици. На 14 юни най-малко 78 мигранти починаха, когато препълнена рибарска лодка потъна в гръцки води, а стотици други остават в неопределеност.

Европа е магнит за мигранти, защото е богата и лесна за постигане от доста хора от разкъсвани от война и небогати страни в Африка и Близкия изток. Някои мигранти, които влизат посредством дребни лодки или по суша, подлежат на бежански статут, защото бягат от гонене, само че над половината от новодошлите не дават отговор на тези критерии. Мнозина се озовават в общества, които не са съумели да се оправят с консолидираното на предходните талази от чужденци, постоянно от предходни колонии. Системата може да бъде и благосклонна - напорът от към 4 млн. украинци, които избягаха в страни от Европейски Съюз, не срещна огромни проблеми. Но по-често тя е нефукнционална.
Реклама
Както постоянно се случва, миксът от правила на Европейски Съюз и национални правила води до неразбория. Последицата от това, че вътрешните граници бяха отстранени като част от Шенгенското пространство, е, че неуспехите с мигрантите в една страна - да вземем за пример хлабавата външна граница, засягат и други страни в свободната от паспорти зона. За да се подсигурява, че държавните управления задоволително добре охраняват своите граници с страни, които не са членки на Европейски Съюз, мигрантите, влизащи в болежка нелегално, трябваше да бъдат обработвани от страната, в която първо са стъпили. Това поставяше голямо задължение върху места като Гърция и Италия. Държави като Швеция и Германия, където множеството мигранти се надяват да се открият, можеха да изпращат новодошлите назад до региона, където са пристигнали за първи път.
През 2015 година броят на мигрантите се усили внезапно вследствие на Арабската пролет, войната в Сирия и хаоса в Афганистан.
Този развой бе управляем, когато потоците бяха по-малки. Но през 2015 година броят на мигрантите се усили внезапно вследствие на Арабската пролет, войната в Сирия и хаоса в Афганистан. Средиземноморските страни желаеха помощ от своите съседи в Европейски Съюз. Тя по този начин не пристигна, главно тъй като това, от което в действителност имаше потребност, беше другите страни от Европейски Съюз да се съгласят да одобряват мигранти, отвън тези над 1 млн. души, които се откриха в Германия при интензивната вълна от новодошли през 2015 - 2016 година Няколко страни в Централна Европа просто отхвърлиха да одобряват търсещи леговище, поради което системата съвсем се разпадна. Южните страни от време на време не правеха задоволително, с цел да задържат мигрантите, или се отнасяха с тях толкоз неприятно, че северните управляващи се колебаеха да ги изпращат назад при тях. Шенген, едно от знаковите достижения на Европейски Съюз, се задъхваше - шест страни, измежду които Франция и Германия, ограничиха пътуването без паспорти.

Нещата в този момент може да се трансформират вследствие на непредвидената договорка сред държавните управления в Европейски Съюз на 8 юни. За първи ще бъде въведен детайл на " наложителна взаимност ". Членките, които не са на първа линия в приемането на мигранти, ще би трябвало да позволяват най-малко 30 000 търсещи леговище на година, а тези, които откажат, ще би трябвало да заплащат по 20 000 евро на мигрант в европейски фонд. Това ще облекчи бремето за Италия и другите страни. В подмяна страните на първа линия ще би трябвало да основат лагери, в които ще бъдат обработвани молбите за леговище на мигрантите, като по този начин се удостовери ролята им на гранични служители на реда за целия Европейски Съюз. Също по този начин Европа ще даде пари за туширането на корена на миграцията. Делегация от европейски водачи таман посети Тунис с заричане за финансова помощ в опит да бъде лимитирана миграцията.
Нещата в този момент може да се трансформират вследствие на непредвидената договорка сред държавните управления в Европейски Съюз на 8 юни.
Защо след толкоз доста компликации ненадейно стана допустимо постигането на съглашение? Вит Новотни от брюкселския Wilfried Martens Centre споделя, че повода за това е, че Европейски Съюз е натрупал опит в оправянето с огромни и прочувствени рецесии като пандемията, войната в Украйна и климатичните промени. Частично уроци са усвоени и от предходни неточности, само че настроенията към миграцията също са се трансформирали. Недостигът на пазара на труда значи, че мигранти - законни или не, ще бъдат нужни, с цел да работят във фабриките и да разнасят пица.
Реклама
След като демонстрираха благотворителност към украинците, европейците към този момент се усещат по-удобно да отхвърлят на други от останалите краища на света. Новата миграционна договорка бе допустима частично, тъй като Европа е по-склонна от преди да бъде твърда към тези, които доближават крайбрежията й. Някои мигранти, да вземем за пример тези от страни, които не са изключително рискови, ще бъдат връщани назад след обработка на молбите за леговище и могат да бъдат депортирани в страни, които са надалеч от родината им. Правозащитните организации не са удовлетворени. Сега Европейски Съюз приказва намерено за прекъсването на помощи или за прекратяването на търговски покупко-продажби с небогати страни, в случай че те не оказват помощ с миграцията - да вземем за пример като поемат хора с отхвърлен статут на бежанци.

Миграцията е ахилесовата пета на Европа. Мястото, което се възприема за добра мощ в света, ненавижда да играе ролята на неприятното ченге, когато става въпрос за недопускането на хора на своя територия, както би трябвало да направи. Но отводът на континента да се изправи против нефункциониращата остаряла система не служи на никого. Споразумението сред държавните управления към момента би трябвало да извърви дълъг път, преди да стане закон в Европейски Съюз, както някои се надяват до края на годината. Но една несъвършена система, която работи, ще бъде по-добра от една неприятна система, която не работи.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации България и Румъния с пилотен план за справяне с мигрантите, Шенген по-близо на хоризонта 23 март 2023, 11:10 Европейската комисия ни отхвърли нова ограда по границата, само че и остарялата беше съмнителна 30 януари 2023, 06:23
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР