Агресията на котката към кучето може да бъде предизвикана от

...
Агресията на котката към кучето може да бъде предизвикана от
Коментари Харесай

Агресия на котката към кучето - как да се справим с нея

Агресията на котката към кучето може да бъде провокирана от разнообразни фактори и обстановки. Тя постоянно може да сътвори напрежение и спорове в домашната конюнктура, като затруднява мирното взаимно битие на двете животни и фамилията като цяло. Важно е да се разбере повода за експанзията и да се подхващат подобаващи ограничения за справяне с нея.

Една от главните аргументи за експанзията на котката към кучето може да бъде териториалността. Котките са известни с това, че са териториални животни и могат да изпитват стрес или експанзия, когато усетят опасност за своя територия.

В случай че кучето нарушава територията на котката, тя може да реагира с експанзия, с цел да я отбрани. За да се оправим с този тип експанзия, е значимо да осигурим обособени области за котката и кучето, където да се усещат удобно и несъмнено. Това може да включва разнообразни кътове на дома, които да се отделят за всяко от животните, както и самостоятелни хранилки и купи за вода.

Освен това, експанзията на котката към кучето може да бъде резултат от стрес или боязън. Във опциите за аргументи за такава реакция се включва принуждение или непредвидени обстановки в домашната среда. Например, в случай че кучето играе прекомерно принудително с котката или я преследва, това може да провокира нападателна реакция от писаната. В тези случаи е значимо да се внимава да не се слагат животните в обстановки, които могат да ги създадат нападателни един към различен. Също по този начин, може да бъде потребно да се даде котката с място за прибягване, където да се усеща предпазена от кучето.

Социализацията играе основна роля в ръководството на експанзията сред котката и кучето. Ако те са били социализирани вярно от дребна възраст, вероятността за експанзия е по-ниска. Въпреки това, даже и в по-късна възраст животните могат да бъдат социализирани, само че това изисква самообладание, време и поредност. Постепенното запознаване на котката и кучето, като се обезпечи следен достъп един до различен, може да помогне да се построи по-положителна връзка сред тях.

Друг аспект, който би трябвало да се вземе поради при справяне с експанзията на котката към кучето, е здравословното положение на животните. Болест или болежка на котката могат да бъдат причина за нападателно държание. Ето за какво е значимо да се консултирате с ветеринарен доктор, с цел да се изключат всевъзможни медицински проблеми, които могат да бъдат повода за експанзията на котката към кучето.

Накрая, значимо е да се означи, че в някои случаи експанзията сред котката и кучето може да бъде толкоз сериозна, че изисква професионална помощ от поведенческия експерт. Те могат да предложат персонализирани тактики за справяне с съответната обстановка и да дават нужната поддръжка за животните и техните притежатели.

 Как котката да не е нападателна

В умозаключение, експанзията на котката към кучето може да бъде провокирана от разнообразни фактори, в това число териториалност, стрес, боязън или здравословни проблеми. Справянето с тази експанзия изисква самообладание, схващане и поредност в метода към социализацията на животните. В случай на съществени проблеми, постоянно е целесъобразно да се потърси професионална помощ от ветеринар или поведенчески експерт.

Никога не подхождайте с подигравка към експанзията на котката към кучето. Особено когато става въпрос за дребни породи кучета като пинчер, ши тцу, чихуахуа или йорки. Имайте поради, че такива маници офанзивите на нападателна котка могат да са смъртоносни. С самообладание и старания ще сприятелите котката с кучето.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР