Агенция Пътна инфраструктура“ ще сключи договори за пътно поддържане по

...
Агенция Пътна инфраструктура“ ще сключи договори за пътно поддържане по
Коментари Харесай

АПИ започва да сключва договори по пътните мегатъргове на кабинета „Донев“

Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще подписа контракти за пътно поддържане по търговете, стартирани преди една година от служебния кабинет „ Донев “ на стойност над 3.6 милиарда лева Въпреки че те бяха прекъснати на два пъти с разнообразни претекстове от остарялото управление, назначено от някогашния районен министър Андрей Цеков, в последните месеци Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС) са излезли с решения по част от тях. Компетентните органи са отхвърлили претекстовете за стопирането им.

От прессъобщение на районното министерство излиза наяве, че макар цялата драма, след решенията на Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд, напълно неотдавна е била възстановена работата на конкурсните комисии в АПИ. Инж. Стоян Николов, който е член на УС, осведоми, че следва подписване на контракти с определените реализатори за областите, за които няма тъжби. Предстои подобен да бъде подписан за Софийска област.

Не можем да си позволим губене на повече време, всички виждаме по какъв начин положението на пътищата от ден дневно се утежнява поради неналичието на настоящо поддържане през последните години “, споделя служебният районен министър Виолета Коритарова, представена от пресцентъра.
Победителите в част от Югозападен регион
Област София, за която в прессъобщението на Министерство на регионалното развитие се загатва, че скоро ще се подписа контракт, е част от търга за Югозападен регион с обща планирана стойност над 561.1 млн. лева без Данък добавена стойност. Той е разграничен на обособени позиции:
ОПУ Благоевград - 132 766 687.50 лева без ДДС;ОПУ Кюстендил - 102 618 325 лева без ДДС;ОПУ Перник - 67 723 925лв. без ДДС;ОПУ София - 258 088 937.50 лева без Данък добавена стойност.
Проверка в ЦАИС демонстрира, че има решение за установяване на реализатори от 22 април тази година за три от четирите позиции – Кюстендил, Перник и София с обща стойност от над 428.4 милиарда лева без Данък добавена стойност.

От решението излиза наяве, че област Кюстендил ще се поддържа от „ Нивел Строй “, област Перник – от ДЗЗД „ Пътища Перник 2023 “ с сътрудници в обединяването „ ДЛВ “ и „ Регионални пътни мрежи “, а област София – от ДЗЗД „ Политическа партия София 2023 “ с сътрудници в обединяването „ Инфра Експерт “, „ Обонато Билд “ и „ Нивел Строй “.

Проверка сочи, че сходни решения за реализатори няма по другите търгове. Въпреки това Комисия за защита на конкуренцията е излязла с решения в интерес на компаниите и по процедурата за поддръжка на автомагистралите.
Заплетена обстановка
Казусът с пътното поддържане и поръчките, стартирани през февруари 2023 година от служебния кабинет на президента Румен Радев, е много безизходен. Важно е обаче да се знае, че търговете са 4-годишни и включват действия по съществени поправки. Старото управление на АПИ се опита в интервала сред 2 и 7 юни 2023 година (малко преди встъпването на постоянния кабинет „ Денков “) да класира претендентите, като тогава комисиите даже издадоха решения. Това се случи по безусловно неконкурентен метод, защото Комисиите отваряха най-често ценовите предложения на един претендент и отстраниха останалите още на стадий механически планове.

С идването на постоянния кабинет обаче Андрей Цеков смени управлението на АПИ и подреди одит на мегапоръчките. Проверката сподели, че в търговете са налице ограничаващи критерии и условия, посредством които се основават предпоставки за незаконосъобразно, непрозрачно и неефективно разходване на обществени средства.

Така мегатърговете на служебната власт бяха прекъснати за първи път през юли 2023 година, с едно изключение. Не бе преустановен само поръчката за поддръжката на област Велико Търново, където победител бе „ Пътни градежи – Велико Търново “, която е обвързвана със строителния необут Велико Желев.

Първото преустановяване докара до голям брой тъжби от компаниите. Антимонополният орган почете част от тях и върна преписката на АПИ за продължение на процедурите. Бившето управление не оспори това решение пред Върховен административен съд.

Въпреки това някогашният министър Цеков и АПИ през октомври 2023 година взеха решение да работят по различен метод. Тогава стопираха процедурите за повторно, само че към този момент с претекст, че в техническите им спецификации има пропуски. Така последва ново обжалване в Комисия за защита на конкуренцията.

Именно в този момент идва развръзката по това обжалване. В началото на годината Комисия за защита на конкуренцията излиза с решение, че прекратяването е незаконосъобразно и отхвърля претекстовете на АПИ за прекъсването. Такива решения има за част от търговете. Впоследствие са доказани и с решения на Върховен административен съд.

По жалбите за регионите Югоизточен и Северозападен Комисия за защита на конкуренцията приема претекстовете на АПИ. Въпреки това, на 11 декември Пътната организация реши да анулира личното си последно решение за преустановяване от октомври и да подписа контракти с компаниите за Северен Централен и Североизточен регион. Контрактите са на стойност 1 милиарда лева През март тази година пък стана ясно, че макар тези подписани контракти, АПИ е възлагала поддръжката по изтекли контракти.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР