Агенция Пътна инфраструктура“ отвори за движение 13-километровата отсечка между Мездра

...
Агенция Пътна инфраструктура“ отвори за движение 13-километровата отсечка между Мездра
Коментари Харесай

АПИ отвори за движение отсечката Мездра – Лютидол, но скоро пак я затваря

Агенция „ Пътна инфраструктура “ отвори за придвижване 13-километровата права сред Мездра и Лютидол, която е част от пътя Мездра - Ботевград. Радостта за водачите обаче ще е къса, защото секторът ще бъде затворен още веднъж след два месеца за следващи строителни действия.

Припомняме, че първичният период за стартиране на сектора бе през декември 2023 година, само че след това той бе продължен доникъде на януари 2024 година От АПИ изясняват, че отварянето на пътя се е забавило с няколко дни поради слагане на отвесната маркировка. 

Трафикът в този момент ще се прави в двете посоки с по две ленти в посока. В региона на Лютидол обаче колите ще минават в една лента. В сектора сред Дърманци и Лютидол придвижването ще се реализира по нов път с построени защитни уреди и положени мрежи за отбрана от обрушване.

Пускането на придвижването по новото трасе ще облекчи придвижването в региона, тъй като няма да се употребяват обходните направления, разяснява инж. Йордан Вълчев, член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура " пред БТВ. Този интервал ще се употребява и за ремонт на секторите, по които сега се пренасочват колите и за довеждане докрай на моста в Горна Кремена.

Облекчението на придвижването обаче ще е краткотрайно, защото напролет трасето още веднъж ще бъде затворено за построяването на тежките сектори сред Лютидол и Новачене, както и двата пътни възела на Дърманци и Мездра. При затварянето на правата, трафикът ще се пренасочва през прохода Петрохан и село Горна Кремена.

По думите на инж. Вълчев до края на годината „ би трябвало да приключат строителните действия по главното трасе и придвижването да бъде още веднъж възобновено. “

Въпреки това целият 33-километров сектор сред Мездра и Ботевград няма да е подготвен в края на 2024 година, както обещаваше районният министър Андрей Цеков. Както Economic.bg към този момент писа завършването на пътя се отсрочва, защото едвам през идната година, само че без да се показва по кое време тъкмо, ще приключат дейностите по пътни възли. Според инж. Вълчев работата по тях няма да постанова прекъсване на преминаващите коли.

Припомняме, че секторът сред Мездра и Ботевград е с дължина към 33 км и е част от скоростния път Видин – Ботевград. Той се строи от 2019 година и е разграничен на два по-малки лота. Първият е с дължина от 19.3 км сред Ботевград и Лютидол, а вторият – 13.4 км сред Лютидол и Мездра.

Двата лота се извършват от две разнообразни обединявания. Изпълнител на по-дългият сектор (между Ботевград и Лютидол) е Обединение „ Геопът Лот 1 “, с участници „ Геострой “ и „ Пътстрой-92 “. Стойността на контракта е над 159.5 млн. лева с Данък добавена стойност. Миналата година бяха приключени 7.5 километра от правата сред Новачене и Скравена.

По-късият лот (между Лютидол и Мездра) се извършва от ДЗЗД „ МБ Лот 2-2019 “, с участници „ Европейски пътища “ АД, „ Водно строителство-Благоевград “ АД и Вахостав-СК, а.с. Стойността на контракта е над 266.9 млн. лева с Данък добавена стойност.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР