Административният съд в Пазарджик окончателно оневини кмета на града Тодор

...
Административният съд в Пазарджик окончателно оневини кмета на града Тодор
Коментари Харесай

Оневиниха кмета на Пазарджик, отказал да даде проба за наркотици. Актът бил с объркано време

Административният съд в Пазарджик дефинитивно оневини кмета на града Тодор Попов за това, че е отказал да бъде тестван за опиати при инспекция от " Пътна полиция ", заяви в. " Виделина ". 

Решението е от 4 ноември и съгласно тримата магистрати Мариана Шотева, Мария Хубчева и Светомир Бабаков е позволено объркване на времето при издаването на акта и самият отвод. 

Съдиите отменят решението на Районния съд в Пазарджик, с което той удостовери като законосъобразно наказателното разпореждане. С това разпореждане на Попов му беше наложена глоба от 2000 лева и отнемане право да ръководи МПС за период от 2 години.

В претекстовете си от Административния съд пишат, че споделят " изложената в атакуваното решение фактическа конюнктура, само че не споделят изводите на съда, че при осъществената инспекция не са позволени основни процесуални нарушавания ". От съда допълват, че е основателна жалбата за издаването на акта, тъй като той е формиран на 29 октомври 2021 година, а самото нарушаване е осъществено на 30 октомври 2021 г. 

Полицейския акт Попов е формиран към 23:30 ч. на 29 октомври, само че Попов е отказал проба за опиати към 00:15 ч. на 30 октомври. Според Закона за придвижване по пътищата водач, който отхвърли да му бъде осъществена инспекция с техническо средство, се санкционира с отнемане от право да управлява МПС за период от две години и санкция 2000 лева

Така се оказва, че Попов е отказал да му бъде осъществена инспекция за приложимост на наркотична субстанции, като съгласно акта този отвод е изработен в 0:15 ч. на 30.10.2021 година Същевременно актът е формиран на 29.10.2021 година - преди нарушаването да бъде осъществено. На 29.10.2021 година, когато е формиран актът, никой не твърди, че Попов е отказвал да му бъде осъществен тест за приложимост на наркотични субстанции.

Реално липсва съставен акт за нарушаването, за което на Попов му е било повдигнато административно обвиняване. Трябвало е контролните органи да сформират нов акт на нарушителя, който да последва, а не да предхожда осъществяването на административно нарушаване, допълват от съда. 

Така се анулира решението на Районния съд в Пазарджик.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР