Административният съд в Добрич касира изборите за общински съветници в

...
Административният съд в Добрич касира изборите за общински съветници в
Коментари Харесай

Касираха изборите в Каварна

Административният съд в Добрич касира изборите за общински съветници в Каварна. Констатирани бяха фрапантни нарушавания, които съгласно магистратите са манипулирали вота на гласоподавателите и са опорочили изборния развой. Припомняме, че десетки бюлетини бяха „ разкрасени ” с необикновени знаци, като цветенца и вратовръзки, което ги прави недействителни.

По тъжби на няколко политически сили, в границите на 5 следващи съвещания в правосъдна зала бяха броени бюлетините от всички 30 СИК на територията на общината. Най–същественото нарушаване, е че нито един от чувалите не бе запечатан, а множеството пакети с бюлетини бяха раздрани и в насипно положение.

„ Такива явни нарушавания – обилни, основни, не сме имали до сегашния миг. И в случай че всичко това е било налице все още на установяване на изборните резултати в СИК, то това значи, че членовете изобщо са нямали визия какво вършат “, посочи Красимира Иванова, ръководител на Административен съд – Добрич.

Според видеотехническата експертиза обаче, бюлетините са съответно опаковани, а чувалите прилежно вързани със самозалепваща се лента с щемпел и миши опашки.
„ Има забележителен брой регистрирани действителни за недействителни или недействителни най-много за действителни. А оттова вследствие на правосъдно статистическата експертиза беше открито, че се трансформира общинската изборна квота, респективно и мандатите на партиите “, обясни Иванова.
Една от политическите сили даже остава без мандат. За нарушаванията ще бъде сезирана и прокуратурата.
„ Мисля, че тук няма единствено нарушаване на изборните правила, а по-скоро и незаконни действия. Ние персонално ще представим петте протокола от правосъдните съвещания, включително и решението на съда, след влизането му в действие на прокуратурата “, подчерта Диана Далакманска, юрист.

Настоящото решение може да се апелира в седемдневен период пред Върховния административен съд.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР