Административният съд-София област обяви за незаконосъобразен начина, по който Съветът

...
Административният съд-София област обяви за незаконосъобразен начина, по който Съветът
Коментари Харесай

На първа инстанция: Съдът реши да се прегласува конкурса за генерален директор на БНТ

Административният съд-София област разгласи за незаконосъобразен метода, по който Съветът за електронни медии завърши миналогодишния конкурс за общоприет шеф на Българска национална телевизия, оповестява. В състезанието не бе избран победител и настоящият шеф на малкия екран Емил Кошлуков остана на поста и след приключването на тригодишния му мандат.

Решението постанови Съвет за електронни медии да гласува още веднъж по отношение на кандидатурите на всички позволени кандидати, които бяха осем на брой . АССО указва всеки член на медийния регулатор да гласоподава със „ за “ или „ против„, а постановеното решение на Съвет за електронни медии бъде стимулирано. По време на състезанието през 2023 година част от членовете на Съвет за електронни медии гласоподаваха и с " въздържал се ", вследствие на което нито един от претендентите за директорския стол в Българска национална телевизия не получи нужните му най-малко три от общо пет гласа, колкото са членовете на Съвет за електронни медии. 

Съдебното решение може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен период. 

Така първата правосъдна инстанция почете жалбата на Ирина Величкова, която взе участие в конкурса за нов шеф на Българска национална телевизия. След като в края на юни м.г. Съвет за електронни медии не излъчи победител, някогашният юрист на малкия екран апелира с мотив, че липсва решение за преустановяване на процедурата, заради което тя става незаконосъбразна , защото не дава отговор на условието на открита форма, постановена е при позволени основни нарушавания на административно-производствените правила и така нататък По време на процеса от Съвет за електронни медии твърдяха, че категорично решение за прекратяването на състезанието не е належащо, защото това става автоматизирано при неналичието на определен нов шеф, което не се случи след три вота на три следващи съвещания.

" Съдът не споделя тезата на ответника, че процедурата е прекъсната автоматизирано - заради непостигане на избраното в закона болшинство за избор и изчерване на опциите на процедурата. Съвет за електронни медии дължи изговаряне с умишлен акт, с който въпросната процедура да бъде прекъсната, и подобен акт, представляващ решение за преустановяване на процедурата е предписан, въпреки и еднолично от ръководителя на Съвет за електронни медии ", написа в решението на АССО.  

" Анализът са събраните доказателства дава съображение на съда да смята, че решението за преустановяване на процедурата за избор на общоприет шеф на Българска национална телевизия в съответния случай де факто е взето еднолично от ръководителя на Съвет за електронни медии. Не се открива Съвет за електронни медии да е извършил вменените му по закон отговорности и като групов орган да е взел решение за преустановяване на процесната процедура. Установяват се единствено данни за еднолични дейности от страна на ръководителя, в това число и посредством осъщественото от нейна страна известяван на участниците за прекратяването на въпросната процедура ", се споделя още в правосъдното решение.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР