АДД България внася и произвежда интелигентни електромери, за да намали

...
АДД България внася и произвежда интелигентни електромери, за да намали
Коментари Харесай

Моята поумняла електрическа мрежа

" АДД България " внася и създава интелигентни електромери, с цел да понижи разноските на електроразпределителните сдружения. Компанията е внедрила 1.6 млн. устройства в Източна Европа. Съвсем скоро ще предложи ново решение за мониторинг на нисковолтовата мрежа, обособено в настрана сдружение и бранд - GridBit.
Докато Европа се приготвя за наближаващата енергийна рецесия тази зима, една българска компания интензивно работи в индустриалната си база в Пловдив по своето решение, което няма да я предотврати, само че може малко да я смекчи за клиентите й. Тя не е изключително известна, тъй като не работи с крайни клиенти, а B2B. Но основаните от АДД енергоспестяващи електромери се употребяват от общини, електроразпределителни сдружения и частни компании. " При работата ни с някои електроразпределителни сдружения посредством внедряване на системата ни доведохме загуби от към 20% до софтуерния най-малко ", споделя Стефан Малиновски, вицепрезидент " Бизнес развиване " на компанията,

" АДД България " е дистрибутор на умни електромери от Молдовската ADD Group, която е обособен бизнес, само че от 10 години създава свои лични измервателни устройства за оптимизация - от електромери до системи за улично осветяване. Съвсем скоро чака да пусне нова услуга на пазара в бранша на мониторинг и оптимизация на нисковолтовата мрежа, която ще развие като обособена компания.
От дистрибутор до производител
" АДД България " започва активност като вносител и внедрител на умна измервателна инфраструктура на молдовското сдружение ADD Group през 2006 година По това време, спомня си Малиновски, електроразпределителните сдружения имат огромни усложнения в събираемостта на доходи в дадени райони, съпроводени от неефективност и загуби в преносната мрежа. АДД стартира да предлага инсталирането на системите на ADD Group за отдалечено отчитане и ръководство на електромери, което да адресира казуса. Електромерите на АДД работят на следния принцип - данните се събират и се изпращат всекидневно към програмен продукт центъра, с цел да могат да се вземат бързи решения при повреди или неизправности. Използват се и за отдалечено включване и изключване на консуматори от мрежата.
Реклама
Българската компания основават Красимир Кузмов и Стефан Дикарло, като макар идентичното название с молдовското сдружение нямат общо с изключение на партньорство. Като представител на молдовското сдружение за района " АДД България " е внедрила над 1.6 млн. електромера в границите на Източна Европа до през днешния ден. Преди 10 години се взема решението да разшири активността си - тогава се построява и произвеждане с повърхност 5000 кв.м в Пловдив, където се създават електромери на молдовската ADD Group за клиенти от европейския пазар, които изискват производството да е в границите на Европейски Съюз.

Постепенно фабриката в България стартира да създава и лични разработки на българската компания. Малиновски споделя по какъв начин, към този момент натрупали опит в областта на образован мониторинг, притежателите виждат нужда и пазар за различен вид артикули. Компанията реинвестира облагите си от бизнеса с продажба на молдовски електромери и основава екип за развойна активност, като една от първите разработки е в областта на уличното осветяване.
Умно улично осветяване
" Във философията на компанията постоянно е била една съществена цел ", споделя Малиновски. " И тя е оптимизацията на разноските на нашите клиенти, същински пари, които остават в бюджета на предприятията и могат да бъдат надлежно реинвестирани. " Идеята при създаването на измервателни системи за осветяване е същата - доста икономисване на непотребни разноски за общините. Системата на АДД улавя непозволени превключвания към самата мрежа, засича проблеми в кабелната инфраструктура и изпраща в действително време информация при проблеми в уличното табло.

Към днешна дата АДД сътрудничи с над 50 общини и села в България, като има конфигурирани системи за улично осветяване в София, Пловдив, Созопол и други. Според Малиновски, откогато системите Arista SLMS са влезнали в употреба в град Пловдив, са оптимизирали загуби към 40 хиляди лв. месечно на общината.
Реклама
Услугите на системата се дават въз основата на абонаментен принцип (software-as-a-service), модел, който компанията се пробва да наложи от години, само че, отбелязва Малиновски, доста от клиентите в района не са подготвени да възприемат, тъй като държат сами да управляват инфраструктурата си.
Различни действия под една шапка
Основната част от приходите на компанията, които приблизително са към 20 млн. лв. годишно (макар и да е имало по-силни години с доходи над 35 млн. лева), към момента идват от бизнеса с интеграция на електромери, като по-малък % идва от фирмените разработки, само че дълготрайната цел е двете звена да се изравнят. Разбира се, и тук, както на всички места, коронавирус оказва своето въздействие. Малиновски споделя, че от 2020 година се следи спад, който се дължи най-много на дефицита на първични материали и проблеми във веригите за доставки. Очакванията са, че приходите ще доближат предпандемичните си равнища след 2023 година

За другите звена на бизнеса са нужни разнообразни фрагменти, като сега АДД има индустриален екип, екип за внедряване, ИТ отдел, екип развойна активност. Те варират като число сред 50 и 60 души, като отговорностите им неизбежно се припокриват. Следващата стъпка е това да се промени и обособените действия на компанията да се разделят официално. " През годините развихме разнообразни пълномощия, които все още са под една шапка. Смятаме, че е време да развием една от тях като обособен бранд и компания ", споделя Малиновски. Компанията ще се споделя GridBit и следва да бъде записана този месец.
GridBit - мониторинг и предварителна защита
GridBit, като останалите разработки на " АДД България ", предлага интелигентно мониторинг решение. Системата следи работата на трансформаторите на ниско напрежение в трафопостовете посредством мониторинг. Предоставя данни за налягането, равнището и температурата на маслото, температурата на кабелите и трансформатора и събира данни от околната среда като съществуване на пушек, влага, температура на въздуха, надзор на достъпа. Параметрите дават информация за положението на трансформатора и на кабелната мрежа, тъй че още преди възникването на даден проблем да бъде подадена нотификация, с цел да се предотврати повреда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР