Адът се снима по-лесно от Рая - световноизвестният фотограф Пауло

...
Адът се снима по-лесно от Рая - световноизвестният фотограф Пауло
Коментари Харесай

Адът се снима по-лесно от Рая - световноизвестният фотограф Пауло Уудс говори пред БНТ

Адът се снима по-лесно от Рая - световноизвестният фотограф Пауло Уудс в диалог с Петър Георгиев за предването.

Почивка в басейн върху сингапурски небостъргач. Работа в офис на другоземен остров. За някои това е Раят. Малцина са го виждали. А още по-малко са го снимали.

- Вие сте били в Рая. Как е там?

Пауло Уудс - фотограф: " Не, аз нямам доверие в Рая. Вярвам в Ада, тъй като съм бил боен фотограф. Що се отнася до данъчния парадайс, той е много отегчителен. "

Скучни или не, офшорните зони притеглят най-богатите хора на планетата. Там парите им са предпазени от налози. Според някои калкулации - общо 12 трилиона $. Но какво въобще е офшорна зона и по какъв начин наподобява? Преди повече от 10 години фотографите Пауло Уудс и Габриеле Галимберти стартират едно от най-необичайните журналистически следствия. Световноизвестната им галерия “Небесата ” дебютира през 2015 и демонстрира шокиращите обществени неравенства сред небогати и богати. Тази седмица беше открита и в София.

Пауло Уудс - фотограф: " Проектът потегли на смешка. Габриеле ми сподели: “Знаеш ли, би трябвало да си преместя парите, с цел да не заплащам повече налози в Италия. ” После се запитахме - но в действителност ли е толкоз елементарно? Накратко, не е. Данъчните убежища са за огромни компании или извънредно заможни хора. Позволяват им да източват средства от нашата стопанска система, които другояче биха отишли за опазване на здравето, лечебни заведения, обучение или пътища. Но на нас ни е мъчно да го осъзнаем, тъй като налозите са пъклен безинтересна тематика. Затова с Габриеле взехме решение да разкрием тайното лице на офшорните зони. "

- Но по какъв начин заснемате невидимото?

Пауло Уудс - фотограф: " Вижте да вземем за пример тази фотография. Това е оборудване в Сингапур. Построено е като обърната пирамида в подземие, тъй като вътре има толкоз злато, че в случай че беше постройка над земята, щеше да се е срутила. С Габриеле някак си ни пуснаха да влезем. Снимахме двама мъже. Искахме да ги хванем като в сцена от Джеймс Бонд. Като разбра, че идваме от Флоренция, единият сподели: “Тук има повече изкуство, в сравнение с в изложба „ Уфици ”. Мястото беше цялостно с картини на Караваджо, Ван Гог, Микеланджело, Леонардо да Винчи. Вместо да бъдат изложени в музеи, тези картини са заровени там, където никой не ги вижда. "

Други не се срамят да демонстрират парите си. Уудс и Галимберти запечатват всевъзможни сюжети в данъчния парадайс - от голф стадиони до плажни купони.

Пауло Уудс - фотограф: На Каймановите острови забелязахме мъж с реактивна раница. Питахме го за какво прави бизнес тук. А той вика: “Нулеви налози, нулева гравитация! ” Е, може ли да има по-добра метафора? Когато гравитацията на налозите не те държи на земята, летиш над всички останали. Капитализмът постоянно твърди, че има равни условия за конкуренция. Но в офшорните зони тези условия са изкривени. "

- Това заслужено ли е?

Пауло Уудс - фотограф: " Нито е заслужено, нито е морално. Но е законно! Да, в действителност има закононарушения - доста пари от наркокартели и корупционни покупко-продажби отиват в данъчни убежища. Но множеството бизнеси там са изцяло легални. Това не значи, че са етични. Робството също дълго време е било по едно и също време законно и неетично. Затова законите се нуждаят от смяна. "

- Какво би трябвало да мислим за клиентите на офшорни зони?

Пауло Уудс - фотограф: " Аз не разделям хората на положителни и неприятни като във филмите за Дивия Запад. Ако можеш да не плащаш налози, няма да ги плащаш. Не хората са неприятни. Проблемът е в системата, която им го разрешава. Те просто се възползват от нея, както аз и вие бихме създали. Само дето ние не можем. "

Освен Рая познава и Ада. Отразява войните в Косово, Афганистан и Ирак, където през 2004 го отвлекли и заплашили да го убият.

Пауло Уудс - фотограф: " Те ме бяха взели за разузнавач. Отведоха мен и различен кореспондент в пустинята, с цел да се разправят с нас. Но преводачът ми съумя да ги убеди, че не сме никакви шпиони, а публицисти, които отразяват нахлуване на американците против град Фалуджа. В последна сметка се оказах единственият фотограф от другата страна. И дълго време снимах и документирах личните си похитители. "

- Кое се снима по-трудно - Раят или Адът?

Пауло Уудс - фотограф: " Раят, сигурно. Адът крещи със своите изображения. Той тревожи. Раят не впечатлява. Човек просто се плъзга по него. Израснах в Италия, където Данте е написал своята “Божествена комедия ”. А критиците считат, че “Ад ” по-добро произведение от “Рай ”, тъй като да опишеш Рая е надалеч по-трудно. "

Но двамата с Галимберти са подготвени на всичко, с цел да опишат по какъв начин се укриват налози. Затова и те минават на тъмната страна.

Пауло Уудс - фотограф: " Ако не можеш да ги победиш, причисли се към тях! (смее се) Не, майтапя се. Бяхме в Делауеър, който също е данъчно леговище. Виктор Бут да вземем за пример - известният съветски търговец на оръжия - имаше 15 компании в този щат. Поискахме да снимаме в една от постройките, където се записват такива компании, обаче ни изгониха. На идващия ден се върнахме и самите ние основахме компания единствено против няколкостотин $. Даже не ни желаеха паспортите. 15 минути - и готово. "

- Значи и вие се поддадохте на изкушението?

Пауло Уудс - фотограф: " О, не, не сме! Никога не съм издавал даже една фактура в Делауеър. Освен това би трябвало да плащаш годишна такса, а ние от дълго време не сме го правили. Така че към този момент нямаме компания, тя не съществува. "

Но данъчният парадайс е все по този начин същински. Както и стремежът на тези, които желаят да живеят в него.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР