99 души в Малави са изгубили живота си след тропическата

...
99 души в Малави са изгубили живота си след тропическата
Коментари Харесай

99 загинали след опустошителния тропически циклон в Малави

99 души в Малави са изгубили живота си след тропическата стихия Фреди, която нанесе голям брой вреди из Югоизточна Африка за повторно в границите на месец, заяви Българска телеграфна агенция.

Държавната телевизия съобщи, че броят на жертвите се усилва, като в началото заяви за 56 души, починали откакто връхлетя бурята в петък.

Президентът на страната Лазарус Чаквера разгласи довечера изключително състояние за най-пострадалите региони - в южната част на Малави.

Най-малко осем души починаха в прилежащата страна Мозамбик през последните два дни, оповестиха здравните управляващи.

Циклонът доближи сушата, откакто взе жертви и нанесе голям брой вреди в островната страна Мадагаскар. По предварителна информация общо 134 души са изгубили живота си в трите страни, оповестяват публични изказвания.

Близо половин милион души имат потребност от филантропична помощ, съобщи звеното за изключителни обстановки към Организация на обединените нации, откакто 17 души починаха в Мадагаскар и 18 в Мозамбик. 

Пълният мащаб на вредите ще бъде изчислен в идващите дни, сподели експерт от Организация на обединените нации и добави, че бурята се чака да продължи да носи проливни дъждове и наводнения в района до сряда.

Ураганът бушува към този момент повече от месец и евентуално ще бъде най-продължителният циклон в историята, твърди Световната метеорологична организация.

Бурята Фреди бе класифицирана като циклон на 6 февруари и в началото връхлетя Мадагаскар на 21 февруари. Оттам той стигна до Мозамбик и се върна назад в Индийския океан. На 11 март Фреди доближи Мозамбик и Малави наново.

В момента Южна Африка е в сезон на циклони, които могат да водят до дъждове и стихии до март или април.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР