89,1% от българите отдават значение на здравословното хранене, а 60,6%са

...
89,1% от българите отдават значение на здравословното хранене, а 60,6%са
Коментари Харесай

За близо 90% от българите здравословното хранене е важно

89,1% от българите отдават значение на здравословното хранене, а 60,6%са трансформирали своя хранителен режим през последните три-четири години. Тревожна е обаче наклонността, че 68,4% не слагат ограничавания в храненето на своите деца. Това демонстрират резултатите от национално представително изследване за навиците на хранене у нас.

Проучването, инициирано от Лидл България, се организира през януари от изследователската организация Blue Point в партньорство с Медицинския университет „ Проф. доктор П. Стоянов “ – Варна, Национална асоциация по практическа диетика и интегративна медицина (НАПДИМ) и Асоциация „ Родители “. Изследването дава старт на дълготрайна акция на Lidl под надпис #ХраненеСмисъл. Целта на смарт ритейлъра е да сложи основите на сериозен и последователен публичен диалог по тематиката за осъзнатото хранене, който преглежда аспекти от грижата за здравето на хората, както и какво ползване е по-щадящо за планетата.

„ В самото сърце на нашия бизнес е положителната храна – с мисъл за хората, само че и с мисъл за природата “, разяснява Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България. „ Темата за осъзнатото хранене е основна част от тактиката за стабилно развиване на Lidl. От години работим, с цел да осигурим по-качествени, здравословни и устойчиви хранителни артикули на налична цена. И защото всеки ден доближаваме стотици хиляди клиенти, нашата акция #ХраненеСмисъл ще разпространява осъзнатото хранене. Нейното начало слагаме с националното представително изследване, което „ надниква “ в настройките и навиците за хранене в България. Резултатите са обнадеждаващи. Те приказват за все по-внимателно отношение към храненето у нас, а ние се гордеем да способстваме към тези позитивни промени с избора, който предлагаме на потребителя. С Lidl потребителите могат да пазарят мъдро, а #ХраненетоСмисъл е елементарно постижимо – качествено, вкусно, налично и покрай хората. “

Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България

Според данните от изследването 55,6% дефинират здравословното хранене като разнообразно. Българите демонстрират угриженост към опазването на околната среда в подтекста на храненето, като тази тематика е значима за 68,3% от интервюираните. Значителен дял – 64,4% – заявяват, че най-често купуват хранителни артикули от хипермаркетите, а 26,6% – от дребните квартални магазини.

„ Има основна позитивна смяна в навиците и настройките на хранене на българите през последните три-четири години, само че към момента липсва задоволителна осведоменост. Затова считам, че акцията #ХраненеСмисъл идва напълно в точния момент, с цел да отвори необятен публичен диалог за ролята и бъдещето на осъзнатото хранене, което подкрепя човешкото здраве, както и здравето на нашата планета “, сподели Юлиян Добрев, ръководещ шеф на изследователска организация Blue Point.

Юлиян Добрев, ръководещ шеф на изследователска организация Blue Point

В изследването на Лидл България 47,4% дават отговор, че съблюдават избран хранителен режим. При смяна на питателните привички максимален е делът на тези, които лимитират захарта (48,4%) и в доста по-малка степен месото (11,5%) и солта (3,3%). Прави усещане, че във връзка с храненето хората най-често се осведомят от източници в интернет (67,1%), а 28,3% от запитаните се допитват до мнението на лекарите.

Боряна Герасимова, представител на НАПДИМ

„ За нас е мощно позитивен резултатът, че българинът се интересува от здравословното хранене и има предпочитание да е здрав и в добра форма. За страдание, виждаме редица неправилни вярвания и легенди, които следва и които го саботират “, споделя проф. доктор Дарина Найденова – ръководител на Национална Асоциация „ Практическа диететика и интегративна медицина ” (НАПДИМ). „ Нашата цел е да подобрим информираността, касаеща здравната просвета и в частност културата на хранене “, добавя още тя.

Според изследването на питателните привички единствено 31,6% от родителите слагат ограничавания в храненето и на децата, като с най-голям дял са тези, които се стремят да понижат приема на захар и захарни произведения (61,3%). Малкият дял на родители, които постановат рационални ограничавания в диетата на своите деца, значи, че болшинството фамилии пропущат опцията да изградят у подрастващите привички на осъзнато хранене.

" Да се обединим и да работим в посока здравословно и уравновесено хранене е доста значимо и фокусът на Асоциация Родители е точно върху децата и родителите им - какво може и какво би трябвало да се направи, с цел да бъдат подкрепени, осведомени и да имат опция да избират храна, която е налична, здравословна, близка до нас и пазеща природата “, споделя Яна Алексиева, изпълнителен шеф на Асоциация Родители. „ Важен е диалогът с децата ни, само че и ние като родители да им демонстрираме своя персонален образец. Направеното проучване е чудесна първа стъпка, която дава посока на работа, само че и картината, че в България с малко повече старания е допустимо да се върнем и да сме покрай природата и нашатаместна храна “, добавя още тя.

Още през 2017 година на световно равнище Lidl става първата верига на пазара за търговия на дребно с хранителни артикули, която създава цялостна тактика за понижаване на солта, захарта, остатъчните субстанции, замърсителите и добавките в асортимента от своите лични марки. Като взима под внимание последните световни научни проучвания на водещи специалисти в региона, смарт ритейлърът неотдавна обнови своята, в която компанията към този момент свързва храненето и с грижата към планетата. Тя се основава на научнообоснования модел за планетарна хранене: уравновесена диета, която включва консумация на артикули с дребен въглероден отпечатък като плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, варива, ядки и ненаситени мазнини, както и сдържан банкет на риба и морски блага, птици, червени меса, картофи, млечни артикули, захар и наситени мазнини.

Зорница Трифонова, специалист детско развитие
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР