77 години от убийството на 18 ястребинци, от които шест

...
77 години от убийството на 18 ястребинци, от които шест
Коментари Харесай

БСП-Омуртаг почете паметта на шестте ястребинчета

77 години от убийството на 18 ястребинци, от които шест невръстни деца, означи Общинската организация на Българска социалистическа партия - Омуртаг. Паметта им бе почетена с поднасяне на цветя и едноминутно безмълвие пред паметника, повдигнат в местността край село Ястребино, където намират гибелта си.

Възпоменателното събитие бе проведено от социалистите взаимно с локалното посланичество на Български антифашистки съюз /БАС/. В отбелязването на тъжната годишнина се включиха ръководителя на Българска социалистическа партия в Омуртаг Христинка Николова, членът на Националния съвет на партията Десислава Петрова и общинските съветници Павлинка Тасева и Тодор Хаджийски.

„ Нека помним, да живеем достойно в сегашното и да не разрешаваме в бъдеще да се повтаря нещастието „ Ястребино "! Поклон пред паметта им! ", обявиха почелите паметта на починалите на 20 декември 1943 година поданици на селото.

Екзекуцията е по-известна като „ разстрела на шестте ястребинчета ", когато по обвиняване за подкрепяне на партизани са убити седемгодишният Стойне, деветгодишният Иван, Надежда - единствено на 12 години, с година по-малката Димитринка и близначките Ценка и Цветанка на13 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР