70% от българите оценяват много високо бирата като продуктова категория,

...
70% от българите оценяват много високо бирата като продуктова категория,
Коментари Харесай

Бирен сомелиер разкри вкусовите нюанси на кехлибарения еликсир


70% от българите правят оценка доста високо бирата като продуктова категория, а напоследък се вижда нова просвета в отношението към тази напитка във всичките й нюанси.

Как хармонично да комбинираме бира и храна съгласно характерните характерности на пивото и по какъв начин да го съчетаваме с уравновесения и здравословен метод на живот демонстрираха на изтънчено събитие в столицата сомелиерът на бира Хавиер Галобарт и диетологът и специалист по здравословно хранене доктор Райна Стоянова.

Домакин на специфичната гурме вечер беше Съюзът на пивоварите в България, а мотив за нея е все по-силният интерес към кехлибарената напитка у нас и към модерната бирена просвета. Инициативата е част от осведомителната акция на СПБ, която тази година е под надпис „ Бирата на фокус “.

Пристигнал особено от Испания, интернационалният гуру на бирени дегустации предразположи гостите да се оставят напълно на своите сетива при отпиването на бирата. Преплитането на усет, интензитет, ароматни нотки, компактност и цвят сътвори у всички чувство за естетика и наслаждение от питието. Съчетаването на ястията с питие беше реализирано въз основата на непосредствен привкус или издирван контрастност, което даде опция за ненадейно, само че съвършено вкусово преживяване.

Сомелиерът, който е стратегически консултант на няколко международни компании за храни и питиета, обърна внимание на обстоятелството, че за разлика от други напитки, когато опитваме питие, би трябвало да създадем огромна глътка, с цел да усетим цялата вкусова палитра и да изпитаме удоволствието от нея. При светлата бира на напред във времето изпъква чистият хмелов и малцов мирис. За алените и тъмни пива, в чийто сезон навлизаме, присъща е карамелената или кафена нотка, която господства, поради употребяваните специфични тъмни малцове, комбиниращи се със свежи и меко-горчиви хмелови аромати.

По време на вечерята бяха сервирани разнообразни марки ярко, пшенично, алено и мрачно питие. Галобарт посъветва по-леките ястия да се допълват със свежия усет на светлите бири, а по-тежките блюда с повече подправки с по-силно, компактно и богато на нюанси питие.

„ Комбинирането на бира с храна е висшо наслаждение за всеки чревоугодник, само че съчетанието на другите типове питие с уместно ядене не е толкоз известно. Изборът на съответстваща храна към стила бира добавя усета и може да ни разкрие непредвидени нюанси “, изясни и експертът по хранене доктор Р. Стоянова.

Диетологът показа, че персоналното й желание е пивото да се сервира в тънки стъклени чаши на столче, охладено до 4-6 градуса. Тя напомни, че от бирата не се пълнее, а прословутото “бирено коремче “ идва от несъразмерна консумация и от мезетата, които постоянно са мазни, пикантни меса и салами и фъстъчени ядки. Освен това в 100 мл. ярко питие има приблизително 45 калории, в тъмната бира към 48-52, вайс пивото съдържа 45, аленото – 51 калории, а безалкохолното едвам 18.

Д-р Стоянова добави, че съгласно редица проучвания пивото е богато на съществени витамини, минерали и антиоксиданти, съдържащи се в суровините за нейното произвеждане. Ето за какво при умерена консумация всички те могат да допринесат за здравословен хранителен режим.

Резултатите от изследванията демонстрират, че въпреки и с по-голяма енергийна стойност, тъмната бира съдържа два пъти повече антиоксиданти от светлата, както и полифеноли, флаваноиди, които я вършат изключително подобаваща за менюто ни в по-студените месеци, когато се нуждаем от повече сила и естествена био отбрана. Този тип питие се съчетава отлично с присъщите за студените месеци ястия и червени меса, а в добавка към това е скъпа и екстравагантна съставна част в кулинарията. По думите ѝ също по този начин не е добре пивото да се употребява дружно с други алкохолни питиета, тъй като форсира тяхното влияние.

„ Тънкостите на биреното сомелиерство, което показва органолептиката на продукта и уменията за съчетаването на питие и храна са доста значими детайли на бирената просвета. Потребителите от ден на ден се въздействат от всички аспекти на храната и напитките и е наша отговорност да им предоставяме вярна и многостранна информация, с цел да се развива категорията. “ Това съобщи Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите в България. Тя изясни, че съгласно представително изследване на Международния репутационен институт, извършено в края на август тази година, 70% от българите, правят оценка доста високо пивото като артикул. А като негово най-голямо преимущество показват огромното многообразие на усети и стилове бира, натуралността на напитката и смисъла й за обществения живот и другарство на хората.

Съюзът на пивоварите в България е представителната организация на производителите на бира в страната - Болярка - ВТ ” АД, „ Бритос ” ЕООД, „ Загорка ” АД, „ Каменица ” АД, „ Карлсберг България ” АД и „ Ломско питие ” АД и техните снабдители на първични материали, материали и съоръжение.

Съюзът на пивоварите е единствената браншова организация в страната, която реализира обща за бранша партньорска стратегия за обществена отговорност, включваща: общоевропейски ангажимент за непринудено показване на информация за енергийната и хранителна стойност на бирата, пан-европейския новаторски план Positive Story of Beer, фокусиран върху качествата на пивото, спецификите на пивоварната технология и резултата от умерената консумация на питие. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР