5 секунди продължи може би най-запомнящият се протест срещу руската

...
5 секунди продължи може би най-запомнящият се протест срещу руската
Коментари Харесай

Не могат да затворят всички ни. Марина Овсянникова, която нарече войната война по телевизията

5 секунди продължи може би най-запомнящият се митинг против съветската инвазия в Украйна.

5 секунди, които имат редкия късмет да доближат до тези руснаци, които не имат вяра, че войната е война.

5 секунди, поради които Марина Овсянникова загуби свободата си.

На 14 март по време на централната емисия вести на съветския държавен "Първи канал " в студиото нахлува жена с антивоенен афиш. Тя го държи вдигнат зад водещата, викайки „ Спрете войната! Не на войната “. Веднага живото лъчение от студиото е прекратено с репортаж на запис, а неканената гостенка е отстранена.

В изказване, оповестено от държавната осведомителна организация ТАСС малко по-късно, "Първи канал " споделя, че "се е случил случай с непозната жена в кадър. Извършва се вътрешна инспекция. "
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Още същата вечер тя е разпозната като съветската журналистка Марина Овсянникова , която от години работи като редактор в малкия екран. В интернет се появява и авансово записано от нея видео послание, в което тя се афишира срещу войната в Украйна.

„ Това, което се случва сега в Украйна, е закононарушение и Русия е агресорът . Отговорността за експанзията е единствено на един човек. Този човек е Владимир Путин “, споделя тя.

Във видеото Овсянникова е облечена елегантно – с черни блуза и сако, косата й е прибрана, а гримът е моден. Носи колие в синьо и жълто – цветовете на украинското знаме.

„ Моят татко е украинец, а майка ми е рускиня. Те в никакъв случай не са били врагове. За страдание, през последните години аз работих за „ Първи канал “ . Аз продуцирах пропагандата на Кремъл. Сега аз надълбоко се срамя от всичко това. Срамувам се, че разреших неистини да се приказват по малкия екран. Срам ме е, че позволявах да бъдат зомбирани руснаци “.

Съдържанието, което се излъчва по държавните медии като „ Първи канал “ в Русия, е прецизно следено от управляващите. бяха затворени, изгонени, глобявани и отстранени от ефира в годините, предшестващи нахлуването на съветската войска в Украйна.

На публицистите е неразрешено да назовават нашествието „ война “, а единствено „ специфична военна интервенция “. В „ Първи канал “ се популяризира кремълската версия, че Русия атакува суверенна Украйна, с цел да я „ демилитаризира “ и „ денацифицира “. се бяха отхвърлени от интернационалната общественост като неоснователни аргументи за започването на война, при която умират стотици хора и от двете страни,

„ Не на войната. Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Те ви лъжат. Руснаци против войната. “

Това написа на плаката, който държи Марина Овсянникова. Така тя може би стана първият съветски публицист , който вкарва думата „ война “ в националния ефир. И може би е първата, която доближава до някои от тези руснаци, които гледат държавните канали и не считат, че Русия води война против Украйна.

Цензурата работи дотам, че по-късно същата вечер малките екрани са принудени да размажат написаното на плаката, когато оповестяват за „ случая “.

Овсянникова е арестувана незабавно и никой не знае къде тъкмо прекарва нощта. Още на идващия ден против нея е повдигнато обвиняване. Тя се изправи пред съда още във вторник и се чака да получи строго наказване за неразрешения си митинг.

Едва ли журналистката не знае какво чака всеки, дръзнал да се опълчи на Кремъл. През последните седмици бяха задържани поради присъединяване си в антивоенни митинги в цяла Русия. По думите ѝ обаче макар риска, който поема, тя не е можела повече да седи безучастно.

„ Ние просто безмълвно следим този античовешки режим. И в този момент целият свят се отвърна от нас и идващите 10 генерации няма да могат да се изчистят от срама на тази братоубийствена война “, споделя тя.

Видеото ѝ приключва с апел към всички нейни сънародници.

„ Само ние имаме силата да спрем цялата тази полуда. Отидете на митингите. Не се опасявайте от нищо. Те не могат да затворят всички ни. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР