29 февруари е Международен ден на редките болести. На този

...
29 февруари е Международен ден на редките болести. На този
Коментари Харесай

Имунолог разкри кои са редките болести в имунологията

29 февруари е Международен ден на редките заболявания. На този ден пациентски организации и техните сътрудници сплотяват напъните си за повишение на осведомеността за редките заболявания и за проблемите на хората, наранени от тях.

За редките заболявания в имунологията беседваме с проф. доктор Мариана Мурджева, доктор - микробиолог и имунолог и началник на  Катедрата по здравна микробиология и имунология „ чл.кор. проф доктор Елисей Янев “ при МУ-Пловдив. Катедрата показва съпричастност към всички пациенти с редки заболявания, включително и с тези с редки имуномедиирани болести, в чиято диагностика взе участие.

-Проф. Мурджева, каква е честотата на редките заболявания?

-Редките заболявания са с ниска периодичност – демонстрират се при по-малко от 1 на 2000 души. В света засегнатите са близо 350 милиона, а в Европа - към 30 милиона.  Част от тези заболявания засягат имунната система и са свързани с генетични недостатъци в  нея. Около 200 пациента са в националния указател за редки заболявания - първоначални имунни дефицити.

-Как се разпознават редките заболявания в имунологията, каквито са вродените имунни дефицити?

-Понастоящем са известни над 400 гена, въвлечени в развиването на имуномедиираните редки заболявания. Сред тях са дефицитите на клетъчния имунитет, на хуморалния имунитет, на комплемента и фагоцитната система. Повечето от тях се демонстрират в ранна детска възраст, а някои са несъвместими с живота при липса на лекуване. те се дължат на неналичието или функционалната невалидност на имунни кафези и/или молекули, въвлечени в естествената имунна реактивност.

Честите проявления на имунните дефицити като редки имуномедиирани заболявания са хроничните, рецидивиращи инфекции, автоимуннните явления, а и развиването на онкологични болести заради непълен надзор на дефектната имунна система върху туморния напредък.

Правилната диагностика, която се основава на установяване на изчезналите имунни фактори и генетичните недостатъци, е основен миг за съответна терапия на доста пациенти. Заедно с Клиниката по педиатрия при УМБАЛ „ Св. Георги “  подкрепяме правилния диагностичен метод на вродените имунни дефицити при децата, а в Клиниката по клинична имунология при УМБАЛ “Александровска “-София се записват и лекуват възрастни пациенти с редки имунни дефицити.

Защо е значимо да се осведомява обществото за редките заболявания?

-Световният ден на редките заболявания концентрира вниманието на обществото освен върху засегнатите хора, само че и върху медиците, които се стараят да улеснят пътя към диагностиката и съответната терапия. Проблемът на хората с редки заболявания е проблем и на цялото общество, защото отсъствието на децата от учебно заведение и на възрастните от работа генерира стопански загуби. Само дребна част от към 7000 редки болести подлежат на лекуване. За останалите се ползва поддържаща или заместителна терапия, която  повишава качеството и продължителността на живота на засегнатите. Съвременната медицина разчита на създаването на съвременни медикаменти за лекуване, само че защото те са предопределени за редки по периодичност заболявания, се назовават медикаменти –сираци, а и достъпът до тях не е елементарен. Трябва да се подтикват и научните проучвания, които да осветлят същността на редките заболявания и да насочат към намиране на нови медикаменти. Но доста е значима и профилактиката на вродените имунни дефицити посредством от време на време проучване на имунната подготвеност. Както и осведомеността на обществото по този проблем. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР