23% повече жалби са достигнали до омбудсмана на България Диана

...
23% повече жалби са достигнали до омбудсмана на България Диана
Коментари Харесай

Жалби затрупват омбудсмана Ковачева заради бавни ТЕЛК-кове

23% повече тъжби са достигнали до омбудсмана на България Диана Ковачева през 2023 година, спрямо миналата, сочи годишния отчет на самостоятелната институция, която се занимава с правата на жителите.

Според изнесените данни жалбите и сигналите на хората до Ковачева, главно се слагат въпроси, свързани с правата в опазването на здравето. По-голямата част от тях са персонално за забавени телкови решения, както и за неприятен достъп до медицински услуги. 

Общо 776 са жалбите и сигналите, подадени към омбудсмана през миналата година, против 631 през 2022 г.

Броят на жалбите и сигналите във връзка здравната експертиза са 175, качество на медицинските услуги – 60, достъп до медицински услуги – 56, достъп до лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни – 318, здравноосигурителни права – 33, промоция и профилактика, имунизации, здравен надзор – 8, достъп до здравна информация – 4, а сигнали по други мотиви са подали 122 жители.

Анализът на омбудсмана демонстрира, че незадоволителният брой общопрактикуващи лекари и неравномерното им систематизиране на територията на страната, както и възрастовата им характерност и неподходяща наклонност в бъдеще са мотив за безпокойствие.

Наблюдава се още неравномерно систематизиране на експертите на територията на страната, както и дефицит на експерти по избрани специалности, означават от институцията. Оттам допълват, че съгласно изложеното в жалбите и сигналите, експертите рядко посещават пациентите в дома им, което води до съществени усложнения, най към този момент за хора с увреждания, неподвижни и трудноподвижни пациенти. 

Многобройни са жалбите и сигналите, свързани с организацията на ТЕЛК и недопустимо закъснение на решенията на комисиите, усложнен достъп до лекарствени артикули и медицински храни, както и с организационни проблеми, свързани с лекуване в чужбина.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР