2023-та е потвърдена като най-топлата година в историята на измерванията.

...
2023-та е потвърдена като най-топлата година в историята на измерванията.
Коментари Харесай

2023-та е потвърдена като най-горещата година в историята

2023-та е доказана като най-топлата година в историята на измерванията. Глобалното стопляне е водено от породените от индивида промени в климата и подсилено от естественото метеорологично събитие Ел Ниньо, предава BBC. Миналата година е била с към 1.48 градуса по Целзий по-топла от дълготрайната междинна стойност, преди хората да стартират да изгарят огромни количества изкопаеми горива, заяви службата за климата на Европейски Съюз.

Почти всеки ден от юли насам се следи нова рекордна стойност на световната температура на въздуха за съответното времето от годината, демонстрира разбор на BBC.

Температурите на морската повърхнина също надминаха предходните върхове.

Метеорологичната работа заяви предходната седмица, че Обединеното кралство е претърпяло втората си най-топла година в историята през 2023 година

А тези световни върхове приближават света до нарушение на основни интернационалните климатични цели.

Това, което ме порази, беше освен че 2023 година е рекордна, само че и степента, с която счупи предходните върхове “, отбелязва Андрю Деслер, професор по атмосферни науки в Тексаския университет A&M.

„ Маржът на някои от тези върхове е в действителност изумителен “, споделя проф. Деслер, като се има поради, че те са междинни за целия свят.
Забележително стопляне през 2023 година
Добре знае се, че в този момент светът е доста по-топъл, в сравнение с преди 100 години, защото хората не престават да изпускат в атмосферата рекордни количества парникови газове, като въглероден диоксид. Но преди 12 месеца никой огромен теоретичен орган не си разреши да предвижда, че 2023 година ще бъде най-горещата година в историята заради комплицирания метод, по който се държи климатът на Земята.

През първите няколко месеца на годината единствено дребен брой дни биеха температурни върхове. Но през втората половина на 2023 година светът стартира забележителна, съвсем непрекъсната поредност от дневни върхове. Нов дневен световен температурен връх за съответното време от годината е регистриран повече от 200 дни, съгласно разбор на BBC на данни от Copernicus Climate Change Service.

Това скорошно повишение на температурата е обвързвано основно с бързото прекосяване към условия на „ Ел Ниньо “, което пристигна като допълнение към дълготрайното стопляне, породено от индивида.

„ Ел Ниньо “ е естествено събитие, при което по-топлите повърхностни води в източната част на Тихия океан отделят спомагателна топлота в атмосферата.

Но температурите на въздуха се покачиха извънредно рано в тази фаза на „ Ел Ниньо “ – цялостният резултат не се очакваше до началото на 2024 година, когато „ Ел Ниньо “ доближи оптималната си мощ.

Това накара доста учени да се чудят какво тъкмо се случва с климата.

Това повдига куп в действителност забавни въпроси за какво 2023 година беше толкоз топла “, отбелязва Зик Хаусфатер, академик по климата в Berkeley Earth, научна организация в Съединени американски щати.
Последствията се усещат по целия свят
Друга забележителна характерност на жегата през 2023 година беше, че тя се усети в съвсем целия свят.

Както демонстрира картата по-долу, съвсем цялото земно кълбо е било по-топло по отношение на равнища от 1991 – 2020 година – интервал, който самичък по себе си е бил с съвсем 0.9C по-топъл, в сравнение с преди хората да стартират да изгарят огромни количества изкопаеми горива в края на 19 в.

Това рекордно световно стопляне оказа помощ за утежняване на доста рискови метеорологични феномени в огромни елементи на света през 2023 година – от интензивни горещи талази и горски пожари в Канада и Съединени американски щати до продължителна суша и по-късно наводнения в елементи от Източна Африка.

Много от тях се случиха в мащаби, надалеч надхвърлящи следените напоследък, или в необикновени моменти от годината.

Това е повече от статистика “, споделя проф. Петери Таалас, общоприет секретар на Световната метеорологична организация сред 2016 и 2023 година „ Екстремното време всекидневно унищожава животи и занаят. “

Температурата на въздуха е единствено една мярка за бързо изменящия се климат на Земята. КАкво друго се случи през 2023 година:
Морският лед в Антарктика доближи „ умопомрачително “ дъно, като също е под междинното равнище.Ледниците в Западна Северна Америка и Европейските Алпи се стопиха рисково, което способства за повишаване на морското ниво.Световната морска повърхнина доближи най-високата си записана температура на фона на голям брой морски горещи талази, в това число в Северния Атлантик.
Всъщност повърхността на Световния океан е в непрекъсната поредност от рекордни дни от 4 май насам, демонстрира анализът на BBC на данни от „ Коперник “. Много от дните счупиха върховете с голяма разлика.
Предупреждение за 2024 година и по-късно
2024 година може да бъде даже по-топла от 2023-та, защото част от рекордната топлота на повърхността на океана излиза в атмосферата, макар че „ странното “ държание на настоящия „ Ел Ниньо “ значи, че е мъчно да бъдем сигурни, споделя доктор Хаусфатер.

Това допуска опцията 2024 година даже да надвиши основния предел на стопляне от 1.5C за цялата календарна година – за първи път, съгласно метеорологичната работа на Обединеното кралство.

Близо 200 страни се съгласиха в Париж през 2015 година да се опитат да лимитират стоплянето до това равнище, с цел да избегнат най-лошите последствия от световното стопляне. Това се отнася за дълготрайни междинни стойности за 20 или 30 години, тъй че едногодишно нарушаване на този предел не значи, че Парижкото съглашение е нарушено. Но акцентира тревожната посока на придвижване, като всяка гореща година приближава света до прекосяване на границата от 1.5C в дълготраен проект.

Човешките действия стоят зад тази дълготрайна наклонност на световно стопляне, макар че естествени фактори като „ Ел Ниньо “ могат да покачат или понижат температурите за обособени години, а стоплянето, следено през 2023 година, надалеч надвишава просто естествените аргументи.

По това време 1998 и 2016 година бяха рекордни години, подсилени още веднъж от „ Ел Ниньо “. Но те даже не се приближават до новите върхове от 2023 година

2023 година беше изключителна година с климатични върхове, падащи като домино “, заключава доктор Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата за изменение на климата „ Коперник “.

Това последно предизвестие идва малко след срещата на върха за климата COP28 в Дубай, на която страните за първи път се съгласиха за нуждата от справяне с главната причина за повишението на температурите – изкопаемите горива.

Докато езикът на договорката беше по-слаб, в сравнение с мнозина желаеха – без обвързване за страните да работят – има вяра, че ще помогне да се надгради върху някои скорошни триумфи в тази област, като приоритизирането на възобновимата сила и електрическите транспортни средства.

Това към момента е от решаващо значение за ограничението на последствията от изменението на климата, споделят откривателите, макар че задачата от 1.5C евентуално ще бъде пропусната.

Дори вместо това да стигнем до 1.6C, ще бъде доста по-добре, в сравнение с да се откажем и да приключим покрай 3C, докъдето биха ни довели сегашните политики “, споделя доктор Фридерике Ото, старши учител по климатични науки в Imperial College в Лондон.

„ Всяка десета от градуса има значение. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР