1206 Българският цар Калоян нанася тежко поражение на рицарите на

...
1206 Българският цар Калоян нанася тежко поражение на рицарите на
Коментари Харесай

На този ден: Цар Калоян нанася тежко поражение на рицарите на Латинската империя

1206 Българският цар Калоян нанася тежко проваляне на рицарите на Латинската империя при крепостта Русийон (мястото е в днешна Турция, на северозападното крайбрежие на Мраморно море). Българските войски са подкрепени от кумани и гърци.
Прочетете още
1878 В завладения от съветските сили Одрин е подписано (на 19 януари остарял стил) помирение в Руско-турската освободителна война. Влиза в действие същия ден. Първото изречение в протокола за приемане на „ Предварителните учредения за мира ” гласи: „ България се основава като самостоятелно княжество в рамките, където болшинството от популацията е българско ”.
Документът е подписан върху ниска и дребна дървена масичка, към метър на метър, която се съхранява в Националния военно-исторически музей в София.

1923 Приет е закон, съгласно който министрите могат да бъдат давани под съд. Но наредбите му на процедура са обезсилени след преврата на на 9 юни с.г. и след законови промени от 1924 година

1941 Народното събрание приема бюджета за 1941 година Въпреки че тогава България още не е влезнала във Втората международна война, а съблюдава неутралитет, близо 30% от плануваните разноски са за военни потребности.

1946 С решение на Министерския съвет оповестеното златно наличие на българския лев се понижава от 0,08696 на 0,007246 грама.

2007 Започва строителството на автомагистрала Люлин, публично открита на 15 май 2011 година

По света

1606 В Лондон е екзекутиран Гай Фоукс, уредник (или най-малко най-известен участник) в така наречен Барутен скрит план – опит на католици за ликвидиране на британския крал Джеймс I посредством мощен гърмеж в Народното събрание. Според замисъла (осуетен съвсем в последния момент) това е трябвало да стане на 5 ноември 1605 година Затова във Англия точно на 5 ноември обичайно означават Ден (Нощ) на Гай Фоукс – с комедийно-отмъстително изгаряне на негово плашило, постоянно и с фойерверки.
Самата екзекуция преди 410 години в прочут смисъл се е провалила. Конспираторът е бил наказан на мъчителна гибел в няколко «етапа», която е трябвало да стартира с постепенно бесене. Но той намерил метод по този начин да се хвърли от ешафода, че да почине неотложно и без премеждия.

Днешната международна известност на маската на Гай Фоукс - като знак на протест и митинг, потегля с един филм, сниман във Англия през 2006 година по комикс от 80-те години - «V като Вендета ”.



Отпреди 10 години маските на Гай Фоукс печелят небивала по-рано известност. Носят ги хора в десетки страни, протестиращи за най-различни дела. И надалеч не всички знаят, че Фоукс – въпреки поради вярата си - е подготвял кървясъл терористичен акт.

1865 Конгресът на Съединени американски щати приема 13-ата корекция в конституцията и с това анулира робството. Промяната, влезнала в действие през декември с.г., става допустима след яростна революция (1861-1865).

1917 В Първата международна война Германия заявява, че в акваториите, които тя счита за „ военни ”, възобновява своята (започната през 1915-а, само че спряна по дипломатически съображения) неограничена подводна война, в това число срещу товарни и пътнически кораби.
В последна сметка Берлин обогатява международната история с още един ослепителен образец за „ стратегически ” ход срещу личните ползи. Ненадминати на времето като морско оръжие, немските подводници, въоръжени с по 12 торпеда, натежават в интерес на... решението на Съединени американски щати да разгласи война на Германия – след 2,5 години неуверен неутралитет. В края на юни 1917 година първите 14 000 американски бойци към този момент са във Франция.

1946 Югославия приема конституция, която я прогласява за Федеративна национална република. През 1963 година публично става Социалистическа – СФРЮ; по същото време водачът й Йосип Броз Тито (1892 – 1980) конституционно е избран като „ доживотен президент ”. Съставната страна дефинитивно се разпада през 90-те години на XX век.

1950 Президентът на Съединени американски щати Хари Труман обществено афишира, че е наредил да стартира създаване на атомна бомба, „ супербомба ”, както я назовава самият той. Първото такова оръжие – с кодово име „ Майк ”, е взривено на 1 ноември 1952 година на атол от Маршаловите острови в Тихия океан.

1953 Извънредно мощна стихия вилнее в част от Атлантическия океан и Северно море – с ветрове, достигащи 170 км/ч и 5-6 метрови талази. Тя продължава и на идната заран, погубва към 2000 души и нанася тежки разрушения в Холандия, Англия и Белгия.
Заради наводненията и жертвите на суша и в морето английският министър председател Чърчил афишира национално злополучие. Край ирландските крайбрежия потъва британски ферибот; умират 133 души от пасажерите и екипажа. 1524 са жертвите единствено в Нидерландия, където стихиите унищожават 50 хиляди здания и 300 000 души остават без заслон.

1990 В Москва е открит първият в Съюз на съветските социалистически републики ресторант за бързо хранене МакДоналдс. В появяването на този „ буржоазен знак ” и в опашките пред него наблюдаващи виждат симптом, че измененията в Съветския съюз са действителни и бързи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР